Χαράσσοντας μία νέα πορεία για μια νέα Ανεξάρτητη Ταξική Ενωτική Κίνηση.

Συστρατευμένοι/ες στην υπόθεση της εργατικής τάξης για την κοινωνική της απελευθέρωση.

Η δύναμη στην ενότητα, η ελπίδα στον αγώνα.

Βρισκόμαστε σε μία αδιαμφισβήτητα δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη, το συνδικαλιστικό κίνημα και τους μαζικούς αγώνες. Η αδυναμία αναχαίτισης του οδοστρωτήρα των αντεργατικών ευρωμνημονιακών αστικών πολιτικών την τελευταία δεκαετία, η όξυνση των αδυναμιών του συνδικαλιστικού κινήματος στο έδαφος της κρίσης, η επιθετική παρέμβαση της αστικής τάξης στα συνδικάτα και την οργάνωση των εργαζομένων, η ένταση της φτώχειας σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση και τα πολεμικά τύμπανα που ηχούν στην περιοχή μας δημιουργούν ένα πεδίο δυσκολιών και ταυτόχρονα νέων προκλήσεων για τους εργαζομένους και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.

Η εποχή που ζούμε είναι ταυτόχρονα εποχή τεράστιων δυνατοτήτων για την κοινωνική πλειοψηφία. Δυνατοτήτων που ψαλιδίζονται από τους ανταγωνισμούς, το κυνήγι του κέρδους, την αδηφάγα συσσώρευση πλούτου σε βάρος όλων αυτών που παράγουν τον πλούτο και κρατούν τα ηνία της κοινωνίας.

Έναν αιώνα και βάλε από την κατοχύρωση του 8ωρου, θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης αναιρούνται διεθνώς. Η υγεία των εργαζομένων βάλλεται διαρκώς από τις συνθήκες εργασίας, το άγχος της καθημερινότητας, τη ρύπανση του αστικού περιβάλλοντος, την μόλυνση της φύσης.

Όμως σήμερα είναι δυνατό, είναι εφικτό και σίγουρα είναι αναγκαίο να εργαζόμαστε λιγότερο και σε καλύτερες συνθήκες. Να ζούμε αξιοπρεπώς, να έχουμε πρόσβαση σε σύγχρονα συστήματα υγείας, να έχουμε ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Έχοντας αυτό ως στόχο κι οδηγό, όχι όνειρο μακρινό, αλλά με την πεποίθηση πως μπορούμε να αλλάξουμε τη δυστοπία στην οποία μας οδηγούν, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στο σήμερα. Επανακατοχυρώνουμε την έννοια του συλλογικού, χτίζουμε την ταξική ενότητα, οικοδομούμε τις δομές που αγκαλιάζουν τον πολύμορφο κόσμο των εργαζομένων σήμερα, συγκροτούμε εκείνες τις διεκδικήσεις που είναι ικανές να συσπειρώσουν, να εμπνεύσουν την πλατιά πλειοψηφία. Οργανώνουμε αγώνες που μπορούν να κερδίζουν, να σπάνε το συνεχές, να κατοχυρώνουν μικρές νίκες και υπαναχωρήσεις της απέναντι πλευράς ώστε να αλλάζουμε τους συσχετισμούς, να κάνει το εργατικό κίνημα ένα βήμα εμπρός.

Η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση (ΠΑΤΕΚ) μετρά 18 χρόνια ζωής. Μέσα από την ποικίλη δράση της συνεισέφερε στους προβληματισμούς και τη δράση των εργαζομένων, πάλεψε μέσα στο μαζικό κίνημα, συνέβαλε από το δικό της μετερίζι στη μελέτη της σύγχρονης κατάστασης, στην κριτική προσέγγιση του παρελθόντος μας.

Στην εποχή που φυσάει κόντρα στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με οδηγό τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, όλα αυτά τα χρόνια ως ΠΑΤΕΚ επιδιώξαμε και συμβάλαμε στην αναγέννηση του ταξικού εργατικού κινήματος και την ανασυγκρότηση του. Συμβάλαμε και έγιναν βήματα στην κατεύθυνση η εργατική τάξη να γίνει τάξη για τον εαυτό της.

Συμβάλλαμε στην δημιουργία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων εν μέσω των αντιμνημονιακών αγώνων και την έκφραση ενός άλλου ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Παρεμβήκαμε στο μεγάλο κίνημα των αγανακτισμένων από την πρώτη του συγκέντρωση, από την οπτική του εργατικού κινήματος. Παρεμβήκαμε στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την ανάπτυξη της ανεξάρτητης ταξικής δράσης. Συμβάλλαμε στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης χάρτας αναγκών για την εργατική τάξη, βάζοντας στην προμετωπίδα μας την πάλη για το 6ωρο σήμερα. Παρεμβήκαμε στο κίνημα των ανέργων, την περίοδο της μεγάλης ανέχειας ώστε οι ίδιοι οι άνεργοι κι οι άνεργες να πάψουν να είναι στο περιθώριο και να γίνουν ενεργά υποκείμενα διεκδίκησης για τη βελτίωση της ζωής τους. Επιδιώξαμε την κοινή δράση όλων των μαχόμενων ταξικών ρευμάτων. Ήμασταν παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα σε χώρους δουλειάς και πανεργατικούς αγώνες. Μέσα από τις εκδηλώσεις μας επιδιώξαμε να ανοίξουμε συζητήσεις, να αναπτύξουμε δεσμούς με κινήματα του εξωτερικού, να συμβάλλουμε σε έναν πολιτισμό από τους εργαζομένους για τους εργαζομένους.

Τοποθετούμαστε υπέρ της αναγκαιότητας για την άρνηση του κλασικού τρόπου διάταξης “κόμμα-παράταξη-συνδικάτο” και της αναγκαιότητας για ιδεολογική κι οργανωτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από την αστική πολιτική και τις ιδιοκτησιακές λογικές όλων των αποχρώσεων . Υπερασπιζόμαστε την ενιαία έκφραση όλων εκείνων που θέλουν να διεκδικήσουν όλα όσα μας ανήκουν και μας αναλογούν στην εποχή μας. Εμμένουμε στη εργατική ταξική ενότητα, την κοινή δράση, την πάλη για εργατική χειραφέτηση, την ανειρήνευτη ταξική πάλη χωρίς συμβιβασμούς, για μια κοινωνία δίχως εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.

Σήμερα ξεκινάμε μαζί με νέους και παλιούς συναγωνιστές και συναγωνίστριες μία νέα διαδρομή. Αγωνιστές κι αγωνίστριες με διαφορετικές καταβολές ενωνόμαστε σε μία νέα προσπάθεια. Συγκροτούμε μία νέα κίνηση εργαζομένων, με πανελλαδική εμβέλεια, διεκδικητικό περιεχόμενο, δημοκρατική συγκρότηση και καλούμε μέλη, φίλους και φίλες της ΠΑΤΕΚ να συμμετάσχουν.

Με στόχο τη μαζικοποίηση της συνδικαλιστικής πυκνότητας, την ανάπτυξη του συνδικαλισμού σε χώρους που συγκεντρώνεται η σύγχρονη εργατική τάξη, την ανάπτυξη των διεκδικήσεων, των αγώνων ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου.

Με στόχο την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ανάπτυξη της ανεξάρτητης δράσης των εργαζομένων κόντρα στη σαπίλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, κόντρα στον συνδικαλισμό της υποταγής, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τον εκφυλισμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δίνει διαπιστευτήρια ταξικής συνεργασίας στην αστική τάξη και την αστική πολιτική.

Η Γραμματεία της ΠΑΤΕΚ

Σεπτέμβρης 2022

Σχολιάστε