ΣΕΦΚ: Ανακοίνωση για την απόλυση του συναδέλφου εκπαιδευτικού Β. Λιόση

Ο ΣΕΦΚ καταγγέλλει την απόλυση του Βασίλη Λιόση από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στο συνάδελφο από τη διοίκηση του σχολείου η «διακοπή της συνεργασίας του» με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Όταν ζήτησε να μάθει τον λόγο, η απάντηση που έλαβε ήταν «δεν μπορούμε να σου πούμε». Άλλωστε, δεν είναι και υποχρεωμένοι οι εργοδότες, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας να αναφέρουν την αιτιολόγηση της απόλυσης του εκπαιδευτικού στο ιδιωτικό σχολείο. Η κατάπτυστη και απαράδεκτη επιλογή της διοίκησης του εν λόγω σχολείου να απολύσει το συγκεκριμένο συνάδελφο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολυετή κοινωνική και πολιτική δράση και τις ιδέες του συναδέλφου.

Ο Βασίλης Λιόσης διετέλεσε για σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΣΙΕΛ και της ΟΙΕΛΕ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του και μέχρι και σήμερα υπερασπίζεται ενεργά τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση με τη συνδικαλιστική του δράση. Επιπλέον, είναι γνωστό το συγγραφικό του έργο με βιβλία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου που αφορούν την αντιφασιστική πάλη και ευρύτερα το φαινόμενο του φασισμού και του ναζισμού, την παγκόσμια κρίση και την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην εκμετάλλευση. Πρόκειται, επομένως, για ένα συνάδελφο με αγωνιστική δράση και πολιτική τοποθέτηση κάτι το οποίο, όπως, φαίνεται ειδικά στις σημερινές συνθήκες ενοχλεί τη διοίκηση του συγκεκριμένου σχολείου.

Όπως έχει καταγγελθεί από τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί συγκεκριμένα περιστατικά που δείχνουν το γενικότερο αντιδραστικό πλαίσιο που επιχειρείται να εμπεδωθεί στο συγκεκριμένο σχολείο, περιστατικά στα οποία ο συνάδελφος αντιστάθηκε. Συγκεκριμένα, στο φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου εκθειάστηκε επανειλημμένα  ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, γεγονός στο οποίο απάντησε ο συνάδελφος ενημερώνοντας τη διεύθυνση και αποστέλλοντας στους εκπαιδευτικούς του σχολείου σχετικό ιστορικό υπόμνημα. Επιπλέον, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής επέλεξε να κάνει συζήτηση με τους μαθητές του για το φαινόμενο του φασισμού και του ναζισμού. Η ενέργεια αυτή δεν άρεσε στη διοίκηση του σχολείου, η οποία τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις και τον απείλησε με διοικητικές κυρώσεις. Επίσης, κατήγγειλε σε συναδέλφους του την προβολή βίντεο στους μαθητές όπου εκθειαζόταν η άσκηση βίας σε πρόσφυγες στα σύνορα του Έβρου, γεγονός στο οποίο αντέδρασαν και πολλοί μαθητές εκτός από το συνάδελφο.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η πολιτική και κοινωνική δράση του Βασίλη ενοχλούσε τη διοίκηση του σχολείου. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι άλλος ο λόγος της απόλυσης. Ο Βασίλης εργάζεται από το 1997 στο συγκεκριμένο σχολείο, είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός εκπαιδευτικός σε γονείς και μαθητές, με πολυετή εμπειρία αφού πρόκειται, μάλιστα, για έναν από τους παλαιότερους μαθηματικούς της σχολής. Ένας εκπαιδευτικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές στο επιστημονικό του αντικείμενο. Ας μην επιχειρήσει, λοιπόν, η εργοδοσία να αποδώσει την απόλυση σε υποτιθέμενο ελλιπές εκπαιδευτικό έργο του συναδέλφου.

Η απόλυση του Βασίλη αποτελεί ξεκάθαρη εφαρμογή της πολιτικής που υποστηρίζει η εργοδοσία και η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Η πολιτική της φίμωσης μέσα στους χώρους δουλειάς κάθε φωνής των εκπαιδευτικών που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αφυπνίζει τις συνειδήσεις των συναδέλφων αλλά και των μαθητών και δε συμβιβάζεται με την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική τους. Τις παραπάνω επιδιώξεις, άλλωστε, ενίσχυσε και εδραίωσε στα ιδιωτικά σχολεία ο νόμος 4713/2020 της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως. Ένας νόμος κατά παραγγελία της εργοδοσίας, σύμφωνα με τον οποίο δόθηκε πλήρης ελευθερία στους σχολάρχες για απολύσεις εργαζομένων, για βλαπτικές μεταβολές στο ωράριο εργασίας, τιμωρητική αξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού από το σχολάρχη, αλλά και περαιτέρω περιστολή και έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στα ιδιωτικά σχολεία.

Θέλουν να μας επιβάλλουν το φόβο της απόλυσης, να περιορίσουν την ελευθερία του εκπαιδευτικού, να μετατρέψουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε κάτεργα όπου θα πρέπει να υπομένουμε σιωπηλά τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Αυτή η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι μονόδρομος. Η εμπειρία έχει δείξει ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση που θέλουν να μας επιβάλλουν, η μόνη απάντηση είναι η ταξική συσπείρωση και η οργάνωση της πάλης μας. Μόνο μέσα από την ταξική μας ενότητα και τους αγώνες μας μπορούμε να αντιπαλέψουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και την προσπάθεια περιστολής των δικαιωμάτων μας.

Στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό του συναδέλφου μας!

Δηλώνουμε ότι θα τον στηρίξουμε σε ό,τι χρειαστεί και με όποιον τρόπο επιλέξει να απαντήσει στην άδικη απόλυσή του.

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 2103820537, 6932414994 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε