Σχόλιο της ΠΑΤΕΚ στην εκπνοή του 2021…

Ανάσα”-Κοροϊδία η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην εκπνοή του 2021 η κυβέρνηση σαν άλλος Άη Βασίλης μας φέρνει δώρο παινευτό: αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Γενάρη, δηλαδή από 650 μεικτά σε 663 ευρώ το μήνα, αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 29,04 στα 29,62 και αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 9 ολόκληρα ευρώ.

Η κυβέρνηση που μας κέρασε όλο το χρόνο ανασφάλεια, ανεργία, απελευθέρωση του ωραρίου και των απολύσεων, απαγορεύσεις και πετσόκομμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, μας δίνει τώρα ένα χαρτζιλίκι. Μόνο που κύριε Υπουργέ δε φτάνει ούτε για τα βασικά, ειδικά έπειτα από τις σαρωτικές αυξήσεις φωτιά στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, το λάδι και την ενέργεια που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες.

Για την εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο, για το ΣΕΒ είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα, καμία κυβέρνηση δεν τους ακούμπησε ποτέ. Για τους εργαζόμενους είναι απλά Δευτέρα. Αυτή είναι η πολιτική τους: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις! Ανάπτυξη για λίγους, φτώχεια και ανασφάλεια για τους εργαζομένους!

Βράζει η κοινωνία από την πανδημία-Άφαντη η κυβέρνηση

Κι όλα αυτά ενώ η κοινωνία βράζει από την πανδημία με την νέα μετάλλαξη όμικρον, την μετάδοση του ιού στην κοινότητα να μαίνεται ανεξέλεγκτη, τα κρούσματα να καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες καθημερινά και περίπου 100 νεκρούς τη μέρα.

Το ΕΣΥ είναι στα όρια του από τους πρώτους μήνες της πανδημίας ενώ σχεδόν δυο χρόνια από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης, στοχευμένης ιχνηλάτησης, διαστρωμάτωσης του κινδύνου στον πληθυσμό, έγκαιρη απομόνωση των κρουσμάτων, έγκαιρη θεραπεία. Χιλιάδες ζωές μπορούσαν και μπορούν να σωθούν αν ληφθούν άμεσα μέτρα με στόχο την προστασία της κοινωνίας και της υγείας του λαού.

Αυτή η πολιτική διαχείριση της πανδημίας είναι επικίνδυνη. Εδώ και τώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα για να σωθούν ζωές. Μέτρα που οι μαχόμενοι υγειονομικοί, οι μαζικοί φορείς τους, η μαχόμενη και τίμια επιστημονική κοινότητα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια.

Εδώ και τώρα και πιο επιτακτικά όσο ποτέ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ!

 • Δωρεάνrapid test και μοριακά τεστ για όλους και όλες. Τέρμα πια στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών διαγνωστικών, του ιδιωτικού κεφαλαίου της υγείας. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δεν είναι ατομική υπόθεση, αποτελεί ζήτημα κρατικού σχεδιασμού. Άμεση ενίσχυση και αύξηση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων μοριακής ανάλυσης.
 • Άρση του μέτρου της 5μερης καραντίνας γα τους εμβολιασμένους, μέτρο χωρίς υγειονομικό έρισμα με μόνο στόχο να διευκολυνθεί η εργοδοσία. Κανένα μεροκάματο χαμένο από νόσηση ή ατομική καραντίνα.
 • Διατίμηση στην τιμή των FFP2 μασκών, απαραιτήτων για την όμικρον μετάλλαξη. Δωρεάν χορήγησης στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
 • Μαχαίρι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που μας αναγκάζει να κρύβουμε κρούσματα, που για να μη χάσουν τα κέρδη τους μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε υπερμεταδοτικές εστίες κι η κυβέρνηση τους σφίγγει και το χέρι. Συγκρότηση επιτροπών υγιεινής κι ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.
 • Αύξηση των δρομολογίων, ενίσχυση των στόλων των ΜΜΜ
 • Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση και με προστασία των εργαζομένων για να μπουν στη μάχη του κορωνοϊού και της αντιμετώπισης των πάγιων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού που έχουν παραγκωνισθεί.
 • Ενίσχυση του ΕΣΥ εδώ και τώρα με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Λεφτά για την δημόσια υγεία.
 • Καθολικός εμβολιασμός, συνεχής ενημερωτική καμπάνια του λαού, της εργατικής τάξης, του συνόλου της κοινωνίας για τα μέτρα προστασίας και τα κοινωνικά και ατομικά οφέλη του εμβολιασμού.

Τα παραπάνω να μπουν στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας και για τη νέα χρονιά μαζί με τα δίκαια αιτήματα μας για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας-Σταθερή Δουλειά
 • Μείωση του ωραρίου-30ωρο 5μερο για όλους/ες να μπουν στην προμετωπίδα των αγώνων μας και τη νέα χρονιά.
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
 • Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης-Αυξήσεις στις συντάξεις
 • Μειώσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.
 • Μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις-Προστασία της δημόσιας περιουσίας. Προστασία του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν κατά γενική ομολογία μία δύσκολη χρονιά για την υγεία, τα εργασιακά μας δικαιώματα, το λαϊκό εισόδημα. Ήταν όμως και μία χρονιά που εργατικές αντιστάσεις, συλλογικές διεκδικήσεις και νίκες φώτισαν τις ημέρες μας. Και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της ταξικής ανεξαρτησίας! Η ζωή κερδίζεται με τη γροθιά υψωμένη! Το δίκαιο κι αναγκαίο για την εργατική τάξη είναι σήμερα πιο δυνατό και εφικτό από ποτέ!

Να έχουμε όλοι και όλες μία δημιουργική, καλή χρονιά! Με νικηφόρους αγώνες!

Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

Η Γραμματεία της ΠΑΤΕΚ

Δεκέμβρης 2021

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s