Επικουρικές Συντάξεις: 123.792 συνταξιούχοι σε αναμονή

123.792 συνταξιούχοι σε αναμονή της επικουρικής σύνταξης, ενώ 96.546 αιτήσεις συνταξιούχων όλων των ταμείων που θεωρούνται ληξιπρόθεσμες εκκρεμούν ως και 4 χρόνια, στο υπουργείο Εργασίας και τον e-ΕΦΚΑ επεξεργάζονται για άλλη μια φορά σχέδιο και όπως διαβεβαιώνουν δρομολογούν την καταβολή τους.

Η κυρίασύνταξη μου καταβάλλεταιπεριμένω όμως την επικουρικήπάνω από 3,5 χρόνια, μας λέει ο Νίκος συνταξιούχος ΟΤΑ. Και ασφαλώς δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν και χειρότερα.

Μπορεί ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης συχνά πυκνά να μιλάει για την μείωση των εκκρεμών συντάξεων και για διάφορα σχέδια που επεξεργάζεται για την γρήγορη απονομή των συντάξεων, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη τόσο για την κυριά, τόσο και για την επικουρική σύνταξη.

Μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός απονομής κύριων συντάξεων για το 2021, να εγκρίνονταισυντάξεις με την διαδικασία της επίσπευσης για σοβαρούς λόγους υγείας ακόμη και σε διάστημα 5 – 6 μηνών, το πρόβλημα όμως παραμένει για χιλιάδες συνταξιούχους, γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό στον e-ΕΦΚΑ. Ασφαλώς η ελλείψει μόνιμου προσωπικού, που συνεχώς μειώνεται λόγο συνταξιοδοτήσεων, δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα.

Είναι απαράδεκτο να περιμένουν δεκάδες χιλιάδες απόμαχοι της εργασίας, που έχουν πληρώσει για 30-40 χρόνια τις εισφορές τους, τρία και τέσσερα χρόνια, να καθυστερεί η σύνταξη τους και πολλές φορές να αναγκάζονται να αναζητούν δανεικά για να ζήσουν. 

Όπως είναι γνωστό στις επικουρικές συντάξεις δεν χορηγείται προκαταβολή, ούτε προσωρινή όπως ισχύει στις κύριες συντάξεις, αλλά οι ασφαλισμένοι μόλις εκδοθεί η απόφαση της σύνταξης παίρνουν το μηνιαίο ποσό και τα αναδρομικά. 

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την ακρίβεια να καλπάζει στην ενέργεια, την διατροφή και παντού, δύσκολα να βγαίνει ο μήνας για τους συνταξιούχους και το κράτος τους χρωστά την σύνταξη. 

Τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος για τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 δείχνουν οτι μόλις στα 647,29 ευρώ, βρίσκονται οι νέες κύριες συντάξεις κατά μέσο όρο στον ιδιωτικό τομέα και στα 994,16 ευρώ στο δημόσιο. Για την επικουρική σύνταξη ο μέσος όρος ανέρχεται στα 170,67 ευρώ το μήνα.

Αυτή τη φορά το σχέδιο σύμφωνα με την εφημερίδα την εφημερίδα ΕλεύθεροΤύπο -26/3/2022, προβλέπει και το αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη ότι η θα γίνει πληρωμή περίπου 40.000 επικουρικών συντάξεων ως το τέλος του έτους, από τη λίστα των 96.546 αιτήσεων που εκκρεμούν ως και 3 χρόνια, δρομολογούν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Κώστας Κατίκος:

Το σχέδιο προβλέπει μέχρι τέλος του έτους να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι επικουρικές που είναι σε αναμονή πριν από το 2019 και για τους πρώτους μήνες του 2020, εκτός από αυτές που θεωρούνται ανοικτές υποθέσεις λόγω ελλιπών στοιχείων από τους ασφαλισμένους.

Η μείωση των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές από τα παλαιότερα έτη θα τρέχει παράλληλα με τις αποφάσεις που εκδίδονται κάθε μήνα από το ΕΤΕΑΕΠ.

Είναι σημαντικό ότι με τις αυτοματοποιήσεις για τις νέες αιτήσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές βγαίνουν εντός 2-3 μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης, οπότε δεν δημιουργείται νέο στοκ.

Η έκδοση των επικουρικών που είναι σε λίστα αναμονής θα επιταχυνθεί από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των περίπου 82.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα απονομής τους εκτείνεται ως τον Ιούνιο.

Με το που εκκαθαριστούν οι κύριες, ο ΕΦΚΑ θα ενισχύσει τις διευθύνσεις των επικουρικών συντάξεων με προσωπικό από τα τμήματα κύριας σύνταξης, ώστε να συντομευθούν οι χρόνοι απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Η κύρια αιτία που έχουν μείνει πίσω οι επικουρικές είναι ότι για την έκδοσή τους θα πρέπει να προηγηθεί η οριστική απόφαση της κύριας σύνταξης. Οσο πίσω πάει η έκδοση των κύριων συντάξεων, άλλο τόσο καθυστερεί η χορήγηση των επικουρικών.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι χειρότερο στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν και διαδοχική ή και παράλληλη ασφάλιση, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας ως προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Εικόνα ανά Ταμείο

Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021 ήταν σε εκκρεμότητα 123.792 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης, από τις οποίες ως ληξιπρόθεσμες χαρακτηρίζονταν οι 96.546 αιτήσεις διότι είχε περάσει το τρίμηνο από την υποβολή τους χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση. Οι υπόλοιπες 27.246 αιτήσεις δεν είχαν περάσει στις ληξιπρόθεσμες γιατί ήταν σε αναμονή για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον πίνακα που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι περισσότερες εκκρεμείς επικουρικές είναι στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, όπου στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 ήταν σε λίστα αναμονής 68.925 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 49.733 είχαν μπει στο «βαθύ κόκκινο» με αναμονή από 3 μήνες ως και 2 χρόνια για την έκδοση απόφασης.

Σε άλλα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος των τραπεζών (ΤΑΠΙΤ, ΕΤΑΤ κ.ά.) η λίστα των εκκρεμοτήτων στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 είχε φτάσει να απαριθμεί 7.566 αιτήσεις, από τις οποίες οι 6.628 είχαν περάσει στις ληξιπρόθεσμες με καθυστέρηση άνω του 3μήνου.

Στα επικουρικά ταμεία των μηχανικών, δικηγόρων και συμβολαιογράφωνόλες οι αιτήσεις (3.876) ήταν στις ληξιπρόθεσμες και μάλιστα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, δεδομένου ότι στα εν λόγω Ταμεία υπάρχει πρόβλημα και με την έκδοση των κύριων συντάξεων, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι μηχανικοί και δικηγόροι έχουν παράλληλη ασφάλιση με το Δημόσιο λόγω της ιδιότητάς τους. Η καθυστέρηση στην έκδοση της κύριας σύνταξης τραβάει πίσω και την επικουρική.

Στο ΝΑΤ επίσης υπήρχαν 3.743 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, από τις οποίες οι 3.259 σε αναμονή πάνω από 3 μήνες.

Όσον αφορά το Δημόσιο, από όλα τα Ταμεία και τους επιμέρους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, σε εκκρεμότητα μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 34.080 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, από τις οποίες οι 28.178 βρίσκονταν σε αναμονή χωρίς απόφαση για διάστημα πάνω των 3 μηνών.

Από τη λίστα αναμονής με τις επικουρικές του Δημοσίου που καθυστερούν πάνω από 3 μήνες οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν επικουρικές του ΤΕΑΔΥ (πολιτικοί υπάλληλοι, δικαστικοί, ειδικά μισθολόγια), με 15.859 ασφαλισμένους να περιμένουν έκδοση απόφασης.

Σύμφωνα με πηγές του ιστολογίου μας ο χρόνος αναμονής επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα τρία χρόνια στο ΤΕΑΔΥ. 

Μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά λόγο και των εκλογών που έρχονται, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν από το 2018 θα γίνει πράξη. Θα αρχίσουν να πληρώνονται μαζί και με την καταβολή των αναδρομικών ή για ακόμη μια φορά τα σχέδια των υπουργών θα μείνουν στα χαρτιά και οι συνταξιούχοι στην αναμονή για την επικουρική σύνταξη.Επικουρικές Συντάξεις: 123.792 συνταξιούχοι σε αναμονή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s