Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Συνάδελφε Συναδέλφισσα

Η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας φαίνεται πως μπαίνει στη δεύτερη φάση της. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να κατανοήσουμε ουσιαστικά τις αιτίες, τις επιπτώσεις αλλά και τους αναγκαίους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που μαστίζει όλο τον κόσμο. Ο κορωνοϊος με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Διασπείρεται πιο εύκολα και έχει μεγαλύτερη θνητότητα από την εποχιακή γρίπη. Αποτελεί μία σοβαρή νόσο που χρειάζεται να αντιμετωπίσει με σχέδιο για να κερδίσουμε τη μάχη προς όφελος της υγείας του λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι τώρα είναι εντελώς ανίκανη και επικίνδυνη μπροστά στην πανδημία. Υποταγμένη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης της υγείας και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν έχει λάβει κανέναν ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει μια σειρά από αντιφατικές και αστείες ανακοινώσεις για να καλύψει τις πολιτικές της επιλογές. To Μάρτη δήλωναν χωρίς ντροπή «η μάσκα δε βοηθάει» για να καλύψουν την έλλειψη μασκών! Κραυγάζουν για το συνωστισμό αλλά δεν έχουν λάβει μέτρα για να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, λένε για τις πλατείες την ίδια στιγμή που στοιβάζουν μαθητές σε τμήματα των 25 παιδιών! Διατείνονται ότι είναι προετοιμασμένοι ενώ έχουν κάνει ελάχιστες προσλήψεις κι αυτές ούτε καν μόνιμες, ότι έχουν σχέδιο για τεστ στον πληθυσμό και ιχνηλάτηση. Η λεγόμενη προετοιμασία του ΕΣΥ σημαίνει εκατομμύρι ευρώ από τα δημόσια ταμεία στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά. Ενώ με αυτά τα λεφτά κι άλλα τόσα που ‘εδωσαν στα ΜΜΕ θα ήταν δυνατόν να ανοίξουν νέες ΜΕΘ και να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία. Το ίδιο έκαναν και με τον τουρισμό όπου ανοιξαν τα σύνορα, όπως όπως, για να μη χαλάσουν τα χατίρια των αεροπορικών εταιριών και των μεγάλων τουριστικών ομίλων με αποτέλεσμα να ξεφύγει εντελώς η διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση, η αστική τάξη και ορισμένες καθεστωτικές φωνές εντός της επιστημονικής κοινότητας με τις αντιφάσεις και τον προβληματικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης δε βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ παράλληλα καταλήγουν να ενισχύουν τη δυσπιστία του λαού συνολικά προς την ιατρική επιστήμη και δίνουν χώρο στην ανάπτυξη ανορθολογικών θεωριών και συνομωσιλογιών.

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί αρνούνται να παραδεχτούν πως η βίαιη εκμετάλλευση της φύσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου, η διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος είναι που οδηγεί στην εμφάνιση επιδημιών. Γιατί αρνούνται να παραδεχτούν τις ευθύνες τους για το πως η χρόνια υποβάθμιση του ΕΣΥ στο όνομα των ευρωμνημονίων, της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης έφτασαν το υγειονομικό σύστημα να μη μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί όχι μόνο στον κορωνοϊο αλλά και στις πάγιες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας.

Στους εργασιακούς χώρους η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Από τη μία η απαράδεκτη συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων στα ΜΜΜ στα μεγάλα αστικά κέντρα γιατί ούτε τα δρομολόγια δεν έχουν αυξήσει. Κι από την άλλη το κυριότερο: η έλλειψη ελέγχων έχει αφήσει τους εργοδότες να δρουν σε πλήρη ασυδοσία: τηλεργασία που στη συντριπτική πλειοψηφία σημαίνει δουλειά χωρίς ωράριο, κυνήγι του κέρδους με κάθε κόστος, συνθήκες εργασίας σε ρυθμούς εντατικοποιημένους, έλλειψη διαλλειμάτων, υπερσυγκέντρωση εργαζομένων γι αυτό κι έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα σε βιομηχανικές μονάδες κι εργοστάσια, πολλά από τα οποία αποκρύβονται από τα μεγαλοαφεντικά.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο κορωνοϊος πυροδότησε μία νέα οικονομική κρίση που κόχλαζε από καιρό. Αποτέλεσμα ένα νέο κύμα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που παγιώνουν μια κατάσταση φτώχειας και ανασφάλειας για τους εργαζομένους. Βρήκαν άλλη μία ευκαιρία να μας ισοπεδώσουν και να τα δώσουν όλα στο κεφάλαιο. Αυτό το μήνυμα έστειλε κι ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της εργασίας μακροπρόθεσμα, η ανεργία ξετινάχθηκε, δίνουν λεφτά στους εργοδότες για να προσλάβουν εργαζομένους για έξι μήνες και μετά να τους πετάξουν πάλι στην ανεργία. Μέσα στην καραντίνα πέρασαν νόμο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, τώρα ετοιμάζονται για νέες επεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Αυταρχισμός κι αστυνομοκρατία είναι η μόνη απάντηση μπροστά σε κάθε φωνή αμφισβήτησης και διεκδίκησης, από τις εργατικές απεργίας μέχρι τις μαθητικές καταλήψεις.

Χτυπούν την εργασία, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δημόσια αγαθά.

Καλλιεργούν τον εθνικισμό και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς!

Κι όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο που φουντώνουν τα πολεμικά σενάρια και οι ανταγωνισμοί με το καθεστώς Ερντογάν. Η ελληνική αστική τάξη είναι ταυτισμένη με το ΝΑΤΟ ενώ τα αμερικάνικα και τα γαλλικά συμφέροντα μοιράζουν εκατομμύρια στην πολεμική βιομηχανία. Διχάζουν τους λαούς στο κυνήγι του κέρδους και των πετρελαίων. Ούτε η Γαλλία, ούτε η ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ μας προστάτεψε στο παρελθόν, ούτε θα προστατέψει το λαό. Μας χρησιμοποιούν σαν πελάτες για τα όπλα τους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτά τα παιχνίδια τους για το ποιος θα καταληστέψει τις θάλασσές μας για τα πετρέλαια. Δε θα πληρώσουμε με το αίμα μας τα δικά τους συμφέροντα.  Την ειρήνη μπορούν να την διασφαλίσουν μόνο οι λαοί σε Ελλάδα & Τουρκία κόντρα στις κυβερνήσεις τους και όσους θέλουν να κάνουν τους νταβατζήδες στην περιοχή. Το ίδιο κάνουν και με το προσφυγικό. Η κυβέρνηση αναβαθμίζει την βάση της Σούδας για τους πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, κάνει συμφωνίες, που παίρνει εκατομμύρια ευρώ, με την ΕΕ & την Τουρκία  για να φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στερώντας τους το δικαίωμα τους στο άσυλο και την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη στους πρόσφυγες.   Έτσι φουντώνει ο εθνικισμός κι ο ρατσισμός, η αντίδραση που δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

ΩΣ ΕΔΩ! ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΙΩΣ

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος αυτό που ζούμε τώρα. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι μονόδρομος αλλά εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μπορούμε να βελτιωθεί η ζωή μας!  Να παρθούν πίσω τα δεκάδες εκατομμύρια που έδωσαν στα ΜΜΕ για να κλείσουν στόματα, να επιταχθεί τώρα η ιδιωτική υγεία και να σταματήσουν τα ταμεία μας να πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές. Να δοθεί τώρα επίδομα σε όλους τους ανέργους και όχι εκατομμύρια ώστε σε εργοδότες για να δουλεύουμε 6 μήνες και μετά πάλι ανεργία. Να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα εκατομμυρίων για εξοπλιστικά που θα ξαναχρεωκοπήσει την χώρα και να δοθούν αυτά τα λεφτά για παιδεια-υγεία-κοινωνική πρόνοια. Έκτακτη φορολόγηση στις επιχειρήσεις που αύξησαν την κερδοφορία τους μέσα στην πανδημία. Να μειωθούν τα bonus και οι παχυλοί μισθοί των golden boys και να δοθούν σαν μισθοί στους εργαζόμενους.  

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούμε συνολικά καλύτερα, το δείχνουν οι δυνατότητες της τεχνολογίας. Αντί να δουλεύουμε εξαντλιτικά ωράρια και για να βρούμε δουλειά όλοι είναι ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. 6ΩΡΟ-5ΝΘΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Όσες προσπάθειες κι αν κάνουν να τελειώνουν με τη συνδικαλιστική οργάνωση δε θα τα καταφέρουν. Είναι ανάγκη και δύναμη μαζί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε το δίκιο μας. Οι εργαζόμενοι, έλληνες και ξένοι αν οργανωθούμε και διεκδικήσουμε μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Αυτό δε μπορεί να γίνει με μια ΓΣΕΕ που έχει ταυτιστεί με την πολιτική και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε με το συνδικαλισμό των εργοδοτικών, των μεγαλομανατζαρέων και των γκόλντεν μπόις. Να τελειώνουμε με τη σήψη των ρουσφετιών και των συνδιαλλαγών.

Όλα τα αγωνιστικά ταξικά ρεύματα χρειάζεται να ρίξουμε τις δυνάμεις μας από κοινού, να δράσουμε ενωτικά, με αρχές. Να χτυπήσουν όλα τα σφυριά μαζί για να αναγεννηθεί ο ταξικός συνδικαλισμός. Να υπερβούμε τις παθογένειες του κομματικού συνδικαλισμού και των τεχνικών διαχωρισμών στο όνομα μικροπολιτικών διαφορών. 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ, ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ

Να ξαναδημιουργήσουμε στους χώρους δουλείας την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!

ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΕΠΑΡΚΗ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ. ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΠΑΡΚΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ. ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ-ΚΑΜΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ. ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
  • ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 751. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΥΠΕΡΚΕΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 6ωρο-5μερο ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s