7 Απρίλη: να εκφραστούν οι διεκδικήσεις για τη Δημόσια Υγεία, του Δημήτρη Γαρδικλή και της Αφροδίτης Παπαναστασίου, μέλη γραμματείας ΠΑΤΕΚ

Αρθρο μελων της γραμματείας της Κινησής μας.

Την Τρίτη 7 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα Υγείας, αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να μετατρέψει σε πανελλαδική ημέρα δράσης και διεκδίκησης των υγειονομικών. Με κεντρικά αιτήματα την εξασφάλιση μέτρων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζομένους, τις μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών, την επίταξη χωρίς αποζημίωση, ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων της Ιδιωτικής Υγείας, για κλίνες, κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και ένταξής τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την εξασφάλιση των όρων εργασίας και της προστασίας του προσωπικού τους.  

Την ημέρα αυτή η ΟΕΝΓΕ καλεί να εκφραστούν οι διεκδικήσεις των υγειονομικών με πολύμορφες δράσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων, κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις κα. Ήδη η αγωνιστική αυτή πρωτοβουλία αγκαλιάζεται από μία σειρά σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία πανελλαδικά (Ασκληπιείο Βούλας, Αττικόν, Άγιος Σάββας, Θριάσιο, ΠαΓΝΗ κα). Παράλληλα, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά εκφράζουν τη στήριξη τους στα αιτήματα των υγειονομικών, αιτήματα που προβάλλουν τις ανάγκες όλου του λαού και αποφασίζουν στήριξη στις δράσεις αυτές ακόμα και με αντιπροσωπίες τους. Αγωνιστικές κινήσεις καλούν σε συμμετοχή στις διαμαρτυρίες στις πύλες των νοσοκομείων και το βράδυ πολύμορφες δράσεις από τα μπαλκόνια των σπιτιών μας. 

Μέσα σ αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να εκφραστούν δημιουργικά όλοι οι εργαζόμενοι, το μεγάλο κομμάτι των νοσηλευτών/ριών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που αποτελούν το μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, για ν΄ απαλλαγούμε από τις νεοφιλελεύθερες, γραφειοκρατικές δυνάμεις που καθηλώνουν το κίνημα. Χαρακτηριστική είναι η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) που αρνείται να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να οργανωθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων, δεν προκρίνει πανελλαδικά δράσεις για τις 7 Απρίλη. Σ’ αυτό το μέτωπο οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις μπορούν να παίξουν ρόλο.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την έκτακτη κατάσταση, αρνείται να λάβει αποφασιστικά μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα τεράστια κενά από ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού προσπαθεί να τα μπαλώσει με άνοιγμα ελάχιστων θέσεων εργασίας, ούτε καν μόνιμων. Προσλαμβάνει εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη της πανδημίας και μετά από μερικούς μήνες τους ετοιμάζει γι’ άνεργους. Οι υγειονομικοί διεκδικούν κάθε πρόσληψη που γίνεται στα νοσοκομεία να είναι μόνιμης και σταθερής σχέσης εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να χρηματοδοτήσει έκτακτα τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, αποφασίζει να διπλασιάσει τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία και να μοιράσει εκατομμύρια στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Αντί να ελέγξει την εργοδοτική ασυδοσία, δίνει περιθώρια στους εργοδότες να καταπατήσουν το ήδη από τα μνημόνια τσακισμένο εργατικό δίκαιο, να ενισχύσουν όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας, ν’ αφήσουν στην ανασφάλεια της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους. Η κυβέρνηση διενεργεί με φοβερό ζήλο ελέγχους για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά νίπτει τας χείρας της σε ό,τι αφορά την εργασία χιλιάδων εργαζομένων. Δεν διενεργεί κανέναν έλεγχο για τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας σε μαζικούς χώρους δουλειάς, την τήρηση των οδηγιών για την υποχρεωτική καραντίνα εργαζομένων. Οι ζωές των εργαζομένων κινδυνεύουν από το αχόρταγο κυνήγι των μεγάλων αφεντικών για κερδοσκοπία, κινδυνεύουν από τη διαχρονική υποβάθμιση του ΕΣΥ, από την εγκληματική βραδυπορία της κυβέρνησης να λάβει έκτακτα μέτρα.

Όσο και να προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές αντίστασης και διεκδίκησης, όσα αντιδημοκρατικά μέτρα και να παίρνουν ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μας δεν πρέπει να πάψουν να παρεμβαίνουν, να δρουν, να οργανώνουν. Η αστική τάξη επιδιώκει να κάνει την κρίση ευκαιρία, με αφορμή τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, να βγάλει από το χάρτη τα εργατικά δικαιώματα και την αγωνιστική συνδικαλιστική έκφραση τους. Οι προθέσεις τους είναι ήδη γνωστές, προ κορονοϊού. 

Συνεπώς η αγωνιστική πρωτοβουλία των υγειονομικών για τις 7 Απρίλη, η συντονισμένη προσπάθεια να αναδειχθούν τα αιτήματά τους, είναι κρίσιμο να στηριχθεί πολύπλευρα από το σύνολο των εργαζομένων. Χρειάζεται να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία εργαζομένων στην υγεία, από τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους. Είναι θετικό το ότι οι δράσεις αυτές στηρίζονται από το σύνολο της Αριστεράς και τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις που δρουν στο μαζικό κίνημα. Οι δυνάμεις της Αριστεράς χρειάζεται να προχωρήσουν τώρα σε μια αναγκαία πολιτική συμφωνία για την υπεράσπιση της υγείας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που κοχλάζει. Αυτή η πολιτική συμφωνία, που δεν ταυτίζεται με τα αναγκαία πολιτικά μέτωπα της περιόδου, απαιτείται άμεσα για να ενισχυθεί, να πολλαπλασιαστεί και να ενοποιηθεί η δράση του μαζικού κινήματος, με σεβασμό στην ανεξαρτησία και τη δημοκρατία των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι προϋπόθεση για τη μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων στις σημερινές συνθήκες, ώστε να υπερβούμε υπαρκτά φαινόμενα αλληλοσυγκρουόμενων δράσεων, μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και διαχωρισμών που παραλύουν, απογοητεύουν, δεν βοηθούν στον να πάει ο αγώνας ένα βήμα μπροστά. 

Η πρωτοβουλία της 7ης Απρίλη είναι ένα θετικό παράδειγμα που ανοίγει δρόμους για μια ευρύτερη πρωτοβουλία στο εργατικό κίνημα. Είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο χρειάζεται να είναι μία μέρα εργατικής δράσης που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά τα εργοστάσια, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με ενωτικό αγωνιστικό πνεύμα και συνεργασία όλων των ταξικών δυνάμεων, να εκφραστεί το συνδικαλιστικό κίνημα αντίστοιχα, με πολύμορφους και πρωτότυπους τρόπους. Οι εργατικές αντιδράσεις που καθημερινά ξεπροβάλλουν σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, απέναντι σε απολύσεις, εγκληματικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις, να ενωθούν με μια φωνή: Οι εργαζόμενοι δε θα πληρώσουμε την πανδημία. Οι ζωές μας και τα εργατικά μας δικαιώματα είναι πάνω από τα κέρδη τους. Η πανδημία δε θα γίνει αφορμή  για την καταπάτηση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών ελευθεριών μας. Το δικαίωμα στον αγώνα δε θα μπει στο γύψο. 

Η κοινή αυτή κατεύθυνση χρειάζεται να εκφράσει, με υπευθυνότητα στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, την υπεράσπιση των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών και κυρίως της συνδικαλιστικής δράσης. Ο στόχος δεν είναι να σπάσουν τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα αλλά να κατοχυρωθούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στον αγώνα.

Οι εργατικοί μαζικοί φορείς, παρά τις δυσκολίες της περιόδου, παρά σοβαρές προβληματικές που κουβαλούν, χρειάζεται να μπουν μπροστά σήμερα και να εκφράσουν ενωτικά και μαχητικά την οργή και τη διεκδίκηση του λαού. Να προετοιμάσουν από τώρα τους εργαζομένους για τις μάχες που έπονται. 

Δημήτρης Γαρδικλής, νοσηλευτής γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Ασκληπιείο Βούλας

Αφροδίτη Παπαναστασίου, νοσηλεύτρια στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας

Σχολιάστε