Εργάτης νεκρός στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας

Νεκρός βρέθηκε 60χρονος εργάτης στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας το πρωί της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου, κατά την εκτέλεση εργασιών για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ. Η κατασκευάστρια εταιρεία δεν δίστασε να στείλει συνεργεία εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, βάζοντας τους εργάτες να δουλέψουν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήριά στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου μας και απαιτούμε από κάθε Αρμόδια Αρχή να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατό του.

Ειδικά για το συγκεκριμένο εργοτάξιο, ήδη από τον Οκτώβριο μετά από εργατικό κι ευτυχώς όχι θανατηφόρο  ατύχημα συναδέλφου, προκηρύχθηκε απεργιακή κινητοποίηση βάζοντας ψηλά ανάμεσα στα αιτήματα, αυτά των κανόνων ασφαλείας. Η εργοδοσία αγνόησε τα αιτήματα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς και ασφαλείς όρους και συνθήκες δουλείας όλο αυτό το διάστημα και με προκλητικό θράσος έσπευσε αμέσως μετά τον θάνατο του 60χρονου συναδέλφου μας, να επισημάνει στις Αστυνομικές Αρχές ότι κανένα συνεργείο δεν εργάστηκε τις μέρες της κακοκαιρίας εκβιάζοντας συναδέλφους μας, να καταθέσουν ψέματα, για να αποφύγει τις νομικές τις ευθύνες και κυρώσεις. Ο χορός εκατομμυρίων ευρώ της περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου, φαίνεται δεν επαρκεί για την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια όσων εργάζονται εκεί.

Το τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών, όπου Κεφάλαιο και εργοδοσία αξιοποιώντας την κρίση εντατικοποιούν τις συνθήκες εργασίας κάνοντάς μας θύματα στον βωμό του κέρδους τους. Λίγες μέρες πριν, στις 31 Δεκεμβρίου, και λίγα λεπτά πριν την αλλαγή του χρόνου συνάδελφος μεταφορέας στα Χανιά έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, αφού ήταν αναγκασμένος να παραδίδει παραγγελίες με μηχανάκι παρά τις καταιγίδες που επικρατούσαν στην περιοχή. Γι αυτούς είμαστε αναλώσιμοι, εξαρτήματα στις μηχανές του κέρδους τους, χωρίς ανάγκες για δικαιώματα και μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Οι εργαζόμενοι να απαντήσουμε στη βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν!

ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s