Κάλεσμα της Ταξικής Κίνησης στους σπουδαστές των ΙΕΚ και των τεχνικών σχολών

Το 2018 ν΄ ακουστεί η δική μας φωνή

Συνάδελφε/Συναδέλφισσα,

το 2018 φαίνεται πως θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για όλους εμάς. Όμως όποια εμπόδια κι αν μπαίνουν μπροστά μας, εμείς πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο. Θέλουμε να σπουδάσουμε, να εργαστούμε, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια! Και τη ζωή που μας αξίζει, θα τη διεκδικήσουμε όλοι μαζί!

Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις που ακούμε για έξοδο από μνημόνια και ανάπτυξη, η δική μας καθημερινότητα δεν έχει βελτιωθεί. Ήδη η ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκίνησε το φθινόπωρο μας έφερε αντιμέτωπους άλλη μία φορά με τα τεράστια προβλήματα, της έλλειψης καθηγητών και βιβλίων, των κακών κτιριακών εγκαταστάσεων ( μαθήματα χωρίς θέρμανσης κλπ ), της απουσίας εξοπλισμού και αναλωσίμων τα οποία αποτελούν συνέπεια της όλο ένα και μεγαλύτερης μείωσης της χρηματοδότησης των σχολών μας. Όλα αυτά ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για όλους εμάς αν δεν συνδυάζονταν με το συνολικότερο πρόβλημα της κρίσης, της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και της φτώχειας και της ανέχειας που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας και μας έχουν επιβάλει όλες οι μέχρι τώρα Κυβερνήσεις, οι Δανειστές και η Εργοδοσία.

Θέλουν να μας κάνουν να ρίξουμε τον πήχη των αναγκών μας, στην εκπαίδευση, στη γνώση, στη δουλειά και τη ζωή. Θέλουν να είμαστε η πρώτη γενιά μετά τον πόλεμο και την κατοχή που θα ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας. Ειδικά για εμάς τους σπουδαστές των ΙΕΚ και των Τεχνικών Σχολών, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι σε καμία συζήτηση σε κανένα Νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν συγκαταλεγόμαστε εμείς, σε καμία τροπολογία για τα εργασιακά δεν εμπεριέχεται το κομμάτι των εργαζόμενων ή πρακτικάριων σπουδαστών, σαν να μην είμαστε ούτε σπουδαστές, ούτε εργαζόμενοι, αλλά κάποιοι που περισσεύουν στην εκπαιδευτική κοινότητα και κάποιοι που χρειάζονται για να εργαστούν με τους χειρότερους όρους της αγοράς.

Για εμάς το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι και γι’ αυτό πρέπει να πάει αλλιώς, η νεολαία πρέπει να δηλώσει δυνατό παρόν για να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε, να ζούμε καλύτερα. Γιατί σήμερα μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα από τους γονείς μας. Γιατί οι δυνατότητες της εποχής μας το επιτρέπουν. Γιατί μπορούμε να δουλεύουμε όλοι, να δουλεύουμε λιγότερο και να αμοιβόμαστε περισσότερο. Γιατί μπορούμε και πρέπει να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στις τεχνολογικές ανακαλύψεις της εποχής μας. Γιατί μπορούμε και πρέπει να έχουμε ποιοτικές δωρεάν σπουδές και μόρφωση. Γιατί ο πολιτισμός που μας πασάρουν δε μας κάνει. Όλα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε, αρκεί να οργανωθούμε και να παλέψουμε.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ και των τεχνικών σχολών πρέπει να βγούμε μπροστά στον αγώνα και να παλέψουμε όλοι μαζί για :

  • Χρηματοδότηση όλων των σχολών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και σχολών. Ίδρυση κρατικών σχολών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών ΙΕΚ με στόχο της κατάργησή τους.
  • Δωρεάν παροχή σύγχρονων και επαρκών συγγραμμάτων και αναλώσιμων.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Οι μαθητευόμενοι να δουλεύουν 6ωρο/5μερο/30ωρο με πλήρεις αποδοχές. Διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
  • Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των σπουδαστών. Πρακτική με βάση την ειδικότητα. Κατάργηση της μαθητείας, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και αμοιβή με βάση την συλλογική σύμβαση του κλάδου. Πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα για τους μαθητευόμενους. Όχι στην υπερεργασία και τα εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλονται.
  • Κατάργηση τώρα του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Συλλογικές Συμβάσεις τώρα. 751 βασικός μισθός για όλους μας.
  • Δωρεάν σίτιση – στέγαση των σπουδαστών. Επίδομα ενοικίου για όσους μέχρι τότε δεν μπορούν να καλυφθούν.
  • Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση της πιστοποίησης. Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Mόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες

Σαν νέοι και νέες της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης σε καλούμε να οργανωθείς και να δώσουμε τις μάχες της γενιάς μας όλοι μαζί.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οργανωνόμαστε εκεί που σπουδάζουμε κι εργαζόμαστε. Συζητάμε τα προβλήματά μας, βάζουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά και αποφασίζουμε εμείς πως θα τις διεκδικήσουμε. Όλοι οι σπουδαστές φτιάχνουμε επιτροπές σε κάθε τάξη και τμήμα! Κανείς να μην μείνει μόνος!

Παλεύουμε μαζί με τους γονείς μας, με όλους όσους το έχουν ανάγκη για να αλλάξει η κατάσταση. Για να μπορέσουμε τελικά να ζήσουμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εποχής μας και όχι να επι-ζήσουμε στην βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s