Ανακοινωση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα για την συγκρότηση προεδρείου στο σωματείο

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.,  ΤΗ ΣΥΓΣΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΗ  ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Την Τέταρτη 31 Μαΐου συνεδρίασε το νέο Δ. Σ του σωματείου και συζητήθηκε η εκλογή του προεδρείου και γενικότερα η λειτουργία και η δράση του σωματείου.
Ως  Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα  χρόνια τώρα επιμένουμε  σε μια συνδικαλιστική πολιτική η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων και της υπερβάσης του σημερινού εκφυλισμένου συνδικαλιστικού κινήματος, στο οποίο κυριαρχεί η αστική πολιτική που είναι ξένη και εχθρική προς τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι  στείρες παραταξιακές και κομματικές πολιτικές, που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους αντί να τους ενώνουν, η λογική του κυβερνητικού, δημαρχιακού- εργοδοτικού και  κομματικού συνδικαλισμού δεν βοηθούν να γίνουν οι αναγκαίες υπερβάσεις στην κατεύθυνση μιας ταξικής εργατικής ενότητας που έχουμε ανάγκη για να συμβάλουμε στην αναγέννηση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.  Να πετάξουμε από το σ. κ. τη σκουριά και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που το χαρακτηρίζουν, ετσι ώστε να μπορεί να εμπέσει τους εργαζόμενους,  να τους συσπειρώσει, για να έχουμε αποτελεσματικούς αγώνες ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που συνεχίζονται όλο και με πιο έντονο τρόπο.

Για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στο σ. κ. χρειάζεται να γίνουν τα σωματεία πραγματικά κύτταρα οργάνωσης των εργαζομένων στον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας,  την αντιμετώπιση και επίλυση των καθημερινών μικρών και μεγάλων προβλημάτων καθημερινά στο χώρο της δουλειάς που προκύπτουν από την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής. Είναι  αναγκαία η υπέρβαση των κομματικών παρατάξεων και η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης των εργαζομένων. Η ταξική ενότητα,  ο συντονισμός και η κοινή δράση των συνδικάτων , σήμερα περισσότερο από χθες είναι αναγκαία και κυρίως από τα κάτω – πρωτοβάθμια σωματεία –για την  συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης των εργαζομένων, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που μας επιβάλουν η συγκυβέρνηση, το Δ.Ν.Τ., η Τρόικα, η Ε. Ένωση, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες.
Στη λογική αυτή πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο  του σωματείου μας, εάν θέλουμε συλλογικά και ενωτικά να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων, να εκφράσουμε τη διάθεση των συναδέλφων μας για ενότητα, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκαναν στις εκλογές και ποια παράταξη ψήφισαν. Χρειάζεται το Δ.Σ. να λειτουργήσει ως ένα ενιαίο σώμα μέσα από τη  διαφορετικότητα του καθενός,  εάν θέλουμε να ενώσουμε, να εμπνεύσουμε όλους  τους συναδέλφους και να έχουμε αποτελεσματική δράση.
Η Γενική Συνέλευση και το Δ. Σ. είναι τα όργανα του σωματείου και πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία τους. Το προεδρείο του Δ.Σ. του σωματείου, στο βαθμό που θεωρηθεί ότι χρειάζεται να υπάρχει, πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των μελών του Δ.Σ. που θα αλληλοψηφιστούν για τις θέσεις του.

Μια τέτοια προγραμματική συμφωνία θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει:

Α. Τη συμβολή του σωματείου μας στους αγώνες που πρέπει να ενταθούν με εναλλασσόμενες μορφές πάλης το επόμενο διάστημα με στόχο την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών των μνημονίων, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν. Να φύγουν Δ.Ν.Τ., Τρόικα από τη χώρα. Να διαγραφεί το χρέος, να καταργηθούν δανειακές συμβάσεις. Να μην γίνουν απολύσεις . Μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για όλους. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των προγραμμάτων {κοινωφελή εργασία}υπερεκμετάλλευσης των ανέργων.  Η υπεράσπιση της εργασίας μας είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα για να  μην διαλυθούν οι δημόσιες και  δημοτικές υπηρεσίες, να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της λεηλασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, του ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων χρειάζεται να δημιουργηθούν και νέες κοινωνικές δομές για να στηρίξουν όλους όσους τις έχουν ανάγκη και να προκηρυχθούν  νέες θέσεις μόνιμης εργασίας.

 

Β. Υπεράσπιση των καθημερινών μικρών και μεγάλων προβλημάτων που εμφανίζονται στο χώρο εργασίας εξ αιτίας της εφαρμογής της βάρβαρης πολιτικής και της πολιτικής της δημοτικής αρχής. Καμία ανοχή, σιωπή  και συναίνεση προς την πολιτική της δημοτικής αρχής όταν στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατά του δημόσιου και κοινωνικού  χαρακτήρα του Δήμου. Όταν γίνεται με την πολιτική της το μακρύ χέρι των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , ΑΝΕΛΛ, της Ε. Ένωσης και των μνημονίων.
Γ. Αναβάθμιση της λειτουργίας του σωματείου, επιδίωξη για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων.  Τακτικές συσκέψεις με τμήματα εργαζομένων, ώστε να επιδιώκεται να εκφράζεται η γνώμη και η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδέλφων στη συζήτηση, στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων. Εναλλαγή και ανακλητότητα στα μέλη του Δ. Σ έτσι ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να εναλλάσσονται σε θέση ευθύνης στη λειτουργία του σωματείου.
Δ. Συμμετοχή του σωματείου σε πρωτοβουλίες που παίρνονται από πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για να αναπτυχθούν δράσεις ενάντια στη βάρβαρη πολιτική και να συντονιστούν οι εργαζόμενοι από τα κάτω ξεπερνώντας την αδράνεια, την υποταγή, τη  συναίνεση, την αναποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.

Ε . Η ταξική ενότητα των εργαζομένων δεν κτίζετε με την  λογική των ξεχωριστών παραταξιακών  συγκεντρώσεων, ιδιαίτερα σε γενικές και κλαδικές απεργίες, γιατί αυτό δεν βοηθά   την κοινή μετωπική δράση, την αποτελεσματικότητα των αγώνων, σε ένα πλαίσιο αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής. Αντίθετα αναπαράγουν τους κομματικούς παραταξιακούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους.

 

  Με αυτή τη λογική  προτείναμε  να συγκροτηθεί το προεδρείο του σωματείου στη βάση μιας  προγραμματικής συμφωνίας, δέσμευσης από τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν.

Δυστυχώς η πρόταση μας  αυτή δεν έγινε δεκτή για προγραμματικό προεδρείο και μειοψήφησε.

 

Η ΕΣΑΚ ΔΑΣ , επιμένει σε μια δοκιμασμένη πρακτική του αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου, χωρίς να δεσμεύεται πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία. Πρότεινε την εκλογή με βάση την δύναμη κάθε παράταξης.  Αυτή η χιλιοδοκιμασμένη πρακτική των αναλογικών προεδρείων που αλληλοψηφίζονται και οι παρατάξεις, μοιράζονται  θέσεις  και μετά ο καθένας συνεχίζει το δικό του, πιστεύουμε ότι είναι μια λάθος συνδικαλιστική πολιτική, δεν βοηθά την ταξική ενότητα των εργαζομένων, συγκαλύπτει τις ευθύνες και τις διαφορές που έχουν  οι παρατάξεις και μεταφέρει τον κοινοβουλευτισμό στους χώρους εργασίας.

Η ΕΣΠΕ τοποθετήθηκε υπέρ και του προγραμματικού και  του αναλογικού προεδρείου. Πρόκειται για μια λογική του ναι σε όλα αρκεί να πάρει μέρος στο προεδρείο.

Η πρόταση των ΕΣΑΚ, ΕΣΠΕ για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο πλειοψήφησε.

 

Στη συνέχεια η ΕΣΠΕ πρότεινε να εκλεγεί προεδρείο μεταξύ ΕΣΑΚ, ΕΣΠΕ για τις  θέσεις γραμματέα και αντιπροέδρου, αφήνοντας κενή την θέση του προέδρου. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από την ΕΣΑΚ, παρότι ψήφισε υπέρ του αναλογικού προεδρείου, δηλώνοντας ότι  δεν θέτει υποψηφιότητα για προεδρείο εάν δεν αποδεχτεί τη θέση του πρόεδρου η παράταξη μας.

Συνάδελφοι

Συνεχίζουμε την ανεξάρτητη ταξική εργατική δράση  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.  Συμβάλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η συλλογική λειτουργία του Δ. Σ και ιδιαίτερα να μεγαλώσει η συμμετοχή των συναδέλφων στις Γενικές Συνελεύσεις, να ενταθεί η  δράση του σωματείου μας.

Ήδη έχουμε μπροστά μας το θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων στο δημόσιο και τους δήμους  που προωθεί η συγκυβέρνηση και πρέπει σύμφωνα με την απόφαση του σωματείου να μην συμπληρώσουμε τα φύλλα αξιολόγησης.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, να γίνει  επιτέλους πράξη η απόφαση του δημοτικού συμβούλιου για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κλπ. Τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση του σωματείου με το Δήμαρχο για να συζητηθεί το θέμα της πολιτικής προσωπικού στο Δήμο.

Συνάδελφοι   αυτή την πολιτική συνδικαλιστική πρακτική θα προσπαθήσουμε να υπηρετήσουμε πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τη θέληση των συναδέλφων και ότι θα έχουμε αποτελέσματα στη δράση με τη συμμετοχή όλων μας.

 

Ιούνιος  2017

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s