8 ΜΑΡΤΗ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΨΩΜΙ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

«Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες
το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας
όχι πια σκλάβοι και τεμπέληδες, δέκα που μοχθούν για έναν που ξαπλώνει
αλλά ένα δίκαιο μοίρασμα στ’ αγαθά της ζωής
Ψωμί και Τριαντάφυλλα, Ψωμί και Τριαντάφυλλα»
Τζέιμς Οπενχάιμ, 1912

H 8η Μάρτη καθιερώνεται ως διεθνείς ημέρα της γυναίκας στη μνήμη του αγώνα των γυναικών κλωστοϋφαντουργών. Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα στη Νέα Υόρκη κατεβαίνουν σε απεργία. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας, εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι εργοστασιάρχες απαντούν με απεργία, η αστυνομία πνίγει τις διαδηλώσεις στο αίμα. 51 χρόνια αργότερα, το 1908 15.000 γυναίκες επιλέγουν εκείνη τη μέρα για να διαδηλώσουν απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθετούν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα».
Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των ιστορικών αγώνων που έδωσαν οι εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας, πολιτικά δικαιώματα, ισότητα αντρών και γυναικών στη δουλειά, την οικογένεια, την κοινωνία. Ημέρα μνήμης για τις πρωταγωνίστριες στα μεγάλα εργατικά, λαϊκά κι επαναστατικά κινήματα του περασμένου αιώνα.
Τιμάμε τους αγώνες των γυναικών που σήκωσαν ανάστημα ενάντια στην εκμετάλλευση και μπήκαν με αυταπάρνηση στον αγώνα για μια πιο αξιοβίωτη ζωή. Δίνουμε το στίγμα της μη παραίτησης από τους σύγχρονους αναγκαίους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών.
Σήμερα που το κεφάλαιο, στην προσπάθεια του να υπερβεί την κρίση του, εξαπολύει μία ιστορική επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο. Ιστορικές κατακτήσεις αναιρούνται σήμερα μία προς μία κι η θέση της εργαζόμενης γυναίκας δυσχεραίνει.
Η γυναίκα πλήττεται πρώτη από τα αντεργατικά μέτρα και το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Αντιμετωπίζει σε μεγαλύτερο ποσοστότη φτώχεια, την ανεργία και την ελαστική εργασία, ενώ συνεχίζει πολλές φορές να αμείβεται λιγότερο από τον άντρα. Χτυπιούνται τα εργασιακά, κοινωνικά κι αναπαραγωγικά της δικαιώματα. Το όποιο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας καταργείται κι η εργαζόμενη μητέρα είναι πλέον απροστάτευτη απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης. Τα μνημόνια κι οι αναδιαρθρώσεις που διαλύουν την υγεία και την κοινωνική πρόνοια στενάζουν τη λαϊκή οικογένεια. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται θα οξύνουν περισσότερο την κατάσταση.
Η γυναίκα της εργατικής τάξης, η γυναίκα εργαζόμενη μπορεί να γίνει σήμερα η κινητήριος δύναμη του αναγκαίου εργατικού μετώπου που οφείλει να αναμετρηθεί με τις πολιτικές του κεφαλαίου. Να γίνει η πρωταγωνίστρια στην οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, πρωτοπόρα στο ταξικό συνδικαλισμό και μαχήτρια απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα μπορεί και πρέπει να μπει στην προμετωπίδα του αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.
Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων,αντλώντας αυτοπεποίθηση από την ιστορική πείρα και τις δυνατότητες της εποχής, να πρωτοστατήσουν στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας αντρών και γυναικών, κοινωνία που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s