ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ 14.12.11

Δραματικές διαστάσεις και με ταχύτατους ρυθμούς, παίρνει η επίθεση των εργοδοτών απέναντι στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Εξοπλισμένοι με το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν  και εξακολουθούν να δημιουργούν, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η τωρινή, μαζί με την τρόικα, όχι μόνο το αξιοποιούν στο έπακρο για να μειώσουν μισθούς και να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα, αλλά γνωρίζοντας ότι έχουν την πλήρη πολιτική κάλυψη στην ασυδοσία τους, παραβιάζουν  και αυτές τις εναπομείνασες ρυθμίσεις στοιχειώδους προστασίας των εργαζόμενων.

Οι μαζικές απολύσεις, η μονομερής επιβολή των ατομικών συμβάσεων με μείωση αποδοχών, η απλήρωτη εργασία, η μαύρη εργασία και η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και τρομοκρατίας, είναι καθημερινά φαινόμενα.

Καλλιεργούν την αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζόμενων στο όνομα  της προάσπισης της εργασίας τους μέσω της δήθεν εξασφάλισης της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι το άλλοθι για να δεχθούν οι εργαζόμενοι, χωρίς αντίδραση, την μείωση των αποδοχών τους και την επιβολή του «νόμου του εργοδότη». Φτάσανε στο σημείο να δημιουργούν στρατιές «δήθεν υποστηρικτών»  από εργαζόμενους που στην ανασφάλεια και στη απελπισία τους για την εξασφάλιση της εργασίας τους, στρέφονται εναντίον συναδέλφων τους με μόνο «αντάλλαγμα» την απλή επιβίωση. Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σαν πιόνια στον ανηλεή πόλεμο του ανταγωνισμού των εταιρειών.

Απολύουν η στρέφονται με διάφορους τρόπους εναντίον όσων διατηρούν ακόμα την αξιοπρέπεια τους και τολμούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματα τους, οπως συνέβη στην ICTS με την απόλυση της συναδ. Σταματέλου Χ. ιδρυτικού μέλους σωματείου αλλά και του συνδ. Δελαπόρτα Σ.

Τελευταίο κρούσμα, ασυδοσίας, παρανομίας, και κοινωνικής αναλγησίας είναι η ετσιθελική μεταφορά των εργαζόμενων της Aegean Airlines στην Goldair Handling με αλλαγή των όρων απασχόλησης μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και η απόλυση του Προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου συναδ. Χριστοφόρη Χ. επειδή αρνήθηκε την υπογραφή ατομικής σύμβασης.

Η εταιρεία Handling, Swissport Hellas,  προχωράει σε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων αορίστου χρόνου, στοχεύοντας στην δημιουργία μιας επιχείρησης με συμβασιούχους εργαζόμενους, ευάλωτους στην ανασφάλεια και την τρομοκρατία, χωρίς συνδικαλιστική προστασία, έρμαια στην ασυδοσία του εργοδότη.

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η ασυδοσία των κάθε λογής εργολάβων, με την στιγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων, τόσο μισθολογικά όσο και εργασιακά, κάτω από την πλήρη έλλειψη ελέγχου από την διοίκηση του Αερολιμένα. Η χρησιμοποίηση των εργολάβων είναι το μέσον για την δραματική συρρίκνωση εισοδημάτων  και δικαιωμάτων με μοναδικό κερδισμένο τον εργοδότη του έργου.

Ο χώρος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, δεν κινδυνεύει να γίνει, αλλά έχει γίνει «πρότυπο εργαστήρι» αντεργατικών επιλογών και μεθοδεύσεων. Η παρανομία, η αυθαιρεσία, ο έλλειψη σεβασμού της εργατικής νομοθεσίας, η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προσπάθεια κατάργηση τους, είναι η συνήθης πρακτική και όχι η εξαίρεση. 

Τα σωματεία που συμμετέχουν στην σύσκεψη καταδικάζουν και καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα. Δηλώνουν την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους και δηλώνουν την διαθεσιμότητα τους για κοινές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Τα σωματεία θα αγωνισθούν συντονισμένα για να αποτραπεί η εκδήλωση φαινομένων «κανιβαλισμού» ανάμεσα σους εργαζόμενους. Θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζόμενων σαν το ισχυρό όπλο αντίδρασης στα σχέδια των εργοδοτών, για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός των εργαζόμενων από τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση, για να στραφούν στον κύριο στόχο  που δεν είναι άλλος από  τη ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την παράνομη απόλυση του Προέδρου του σωματείου της Aegean Χριστοφόρη Χ., της συναδ. Σταματέλου Χ. και του συναδ. Δελαπόρτα Σ. και ζητούν την άμεση ανάκληση τους. Καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να σταθούν στο ύψος τους και να πάρουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ανάκληση των απολύσεων.

Τα σωματεία αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου, δεν μπορεί να έχει ολοκληρωτικά αποτελέσματα, όσο δεν συνδυάζεται με τον αγώνα για ανατροπή των πολιτικών που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Όσο αυτός ο αγώνας δεν δυναμώνει και δεν συντονίζεται, όσο οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν επεξεργάζονται,  δεν προβάλλουν, δεν απαιτούν και δεν διεκδικούν μια άλλη πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τόσο τα αποτελέσματα του επιμέρους αγώνας μας θα περιορίζονται και τόσο θα καλλιεργούνται αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι μπορεί να περιμένουν καλλίτερες μέρες χωρίς αντίδραση και αγώνα, χωρίς ρήξεις και ανατροπές.

Τα σωματεία θα συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες για την προώθηση των προσπαθειών τους.

1)    ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΑΑ

2)    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

3)    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ DHL

4)    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΕΑ

5)    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ CPS

6)    ΕΝΩΣΗ ΦΥΛΑΚΩΝ  ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

7)    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

8)    ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

9)    ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ   

10) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΡΗΜ/ΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s