ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – 166.000 εργαζόμενοι βγαίνουν εκτός λίστας Β.Α.Ε.!

Στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας  συμπεριλαμβάνεται και η πολιτική του υπουργείου εργασίας για τη νέα λίστα των Β.Α. Ε. Είναι  βασική πολιτική επιλογή στα πλαίσια και των μνημονίων και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις με όποια  παραλλαγή, αυτοδύναμη ή συγκυβέρνηση.

Πρόκειται για μια ταξική πολιτική που έχει στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, την ενίσχυση της κερδοφορίας του, που εκτός των άλλων περνά μέσα από την αύξηση της εκμετάλλευσης  των εργαζομένων,   την μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης – μεροκάματου. Χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τις επαγγελματικές ασθένειες, για την υγιεινή και ασφάλεια  χώρων  εργασίας , ειδικοτήτων και επαγγελμάτων  ο υπουργός εργασίας , πρώην  συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ έβγαλε την εγκύκλιο για την νέα λίστα.

Με την λίστα για τα Β.Α.Ε. διασπούν τους εργαζόμενους για άλλη μια φορά σε παλιούς και νέους για να μπορέσουν να αποσπάσουν την σιωπή και τη συναίνεση μερίδας εργαζομένων στη αντεργατική πολιτική τους.

Από 531.000 εργαζόμενους στα Β.Α.Ε. στο νέο καθεστώς θα μείνουν 365.000. Οι εργαζόμενοι που πετιούνται εκτός λίστας θα χάσουν το ανθυγιεινό επίδομα το οποίο έφτανε μέχρι και 200 ευρώ το μήνα. Το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, αφού θα απαιτούνται επιπλέον 1500 ένσημα για συνταξιοδότηση. Δηλαδή από τα τριάντα πέντε χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη μετά τον αποχαρακτηρισμό και την ισχύ της νέας λίστας θα χρειάζονται σαράντα χρόνια εργασίας , 12000 ένσημα.

Η νέα λίστα θα αφορά τον  ιδιωτικό  τομέα και θα  εφαρμοστεί  αναδρομικά από 1/11/2011. Δεν βγαίνουν από τη λίστα  όσοι έχουν πάνω από δώδεκα χρόνια εργασίας στα Β.Α.Ε., 3.600 ένσημα.

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στη νέα λίστα θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές ενώ είναι πολύ πιθανό σε όσους δοθεί η δυνατότητα να αναγνωρίσουν χρόνια εργασίας στα Β.Α.Ε. θα πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ για την αναγνώριση τους. . Σε αυτό το ενδεχόμενο  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί κάθε εργαζόμενος αποτελεί και μια ξεχωριστεί περίπτωση.

Για τους μόνιμους εργαζόμενους στο δημόσιο που υπάγονται στο Γ.Λ.Κράτους θα υπάρξει υπουργική απόφαση του υπουργού οικονομικών που μάλλον θα είναι ίδια  με αυτή του υπουργού εργασίας.  Ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας που ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ από 1/1/2001 καλύπτονται από αυτή την απόφαση.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην κίνηση θα πρέπει και σε αυτό το ζήτημα να εντείνουν τον αγώνα τους στους χώρους εργασίας υπερασπίζοντας τα εργατικά δικαιώματα, προβάλλοντας την ανάγκη μιας ταξικής εργατικής ενότητας και δράσης.

(Δειτε ΕΔΩ το νέο νόμο για τα Β.Α.Ε.)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s