ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ VODAFONE

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Τηλ.: +30 210 6702 590 – Φαξ: +30 210 6702 580 – Ε-mail: info@pasevodafone.gr

Αρ. Πρωτοκόλλου: 49/2011

Αθήνα, 14  Νοεμβρίου 2011

 

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ

AΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τα σχέδια της Διοίκησης για ελαστικοποίηση της εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας προσέκρουσαν στην άμεση και μαζική αντίσταση των εργαζομένων.

Όπως έχουμε ενημερώσει, από την προηγούμενη Πέμπτη 3/11 οι προϊστάμενοι άρχισαν να καλούν τους εργαζόμενους σε ατομικές συναντήσεις, να τους προτείνουν και να τους πιέζουν να αποδεχτούν την μετατροπή των συμβάσεών τους από 8ωρες σε 5ωρες με αντίστοιχη μείωση μισθού, ώστε με αυτό τον τρόπο να ‘εξασφαλίσουν’ για 18 μήνες (!) την εργασίας τους, διαφορετικά «δεν ξέρουν τι θα γίνει με τη θέση εργασίας».

Απέναντι στις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δεχτούν ως τετελεσμένες τις αποφάσεις της Διοίκησης. Ενημέρωσαν άμεσα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και αποφάσισαν να αγωνιστούν για να σώσουν το ωράριο, τους μισθούς, την θέση τους.

Το πρωί της Παρασκευής 4/11 πραγματοποιήθηκε μέσα σε αγωνιστικό κλίμα Συνέλευση στις εγκαταστάσεις του Φοίνικα (Θεσσαλονίκη), με την καθολική συμμετοχή και συσπείρωση των εργαζομένων στο Σωματείο, αλλά και την στήριξη συνδικαλιστών από άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. Η Συνέλευση απέρριψε κάθε αλλαγή στις συμβάσεις, αποφάσισε 3ήμερες κινητοποιήσεις (από Παρασκευή 4/11 έως και Κυριακή 6/11) οι οποίες παρέλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο και όλες τις εργασίες στο κτίριο, ενώ εξέλεξε επιτροπή αγώνα για την οργάνωση της κινητοποίησης. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η μονοήμερη κινητοποίηση στην Λυκόβρυση την Παρασκευή 4/11, όπου με απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων πάγωσε σημαντικό μέρος των εργασιών στο κτίριο.

Η εργοδοσία προσπάθησε με διάφορους τρόπους να εμποδίσει τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις: Στελέχη της εισέβαλλαν μέσα στη Συνέλευση του Φοίνικα απειλώντας απειλώντας ότι «είστε παράνομοι», κατηγορούσε τους εκπροσώπους του Σωματείου στους συναδέλφους ότι «λένε ψέματα και υπερβολές», για εκφοβισμό όλων θυροκόλλησε στα κτίρια επιστολή προς το ΔΣ του Σωματείου που μεταξύ άλλων απειλούσε ότι «Η εταιρία προτίθεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία της» κλπ. Μπροστά όμως στην μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων, υποχρεώθηκε γρήγορα σε αλλαγή τακτικής. Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής 4/11, στελέχη της Διοίκησης επιχείρησαν να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι ‘το πρόγραμμα είναι αυστηρά εθελοντικό και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση σε όποιον αρνηθεί’. Οι συνάδελφοι όμως γνωρίζουμε αυτά τα «εθελοντικά προγράμματα» (πόσο ‘εθελοντικές’ είναι οι αποχωρήσεις συναδέλφων υπό την απειλή της απόλυσης;). Ακόμη ένα βήμα πίσω έκανε η Διοίκηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου μας το πρωί της Τρίτης 8/11. Εκεί διαβεβαίωσαν ότι ‘οι ατομικές προσκλήσεις από προϊσταμένους σε εργαζόμενους για αλλαγή σύμβασης σταματάνε’, ‘θα υπάρξουν αναφορές στη δυνατότητα αλλαγής ωραρίου μόνο σε επίπεδο ομαδικών συναντήσεων, ‘όποιος συνάδελφος επιθυμεί αλλαγή ωραρίου μπορεί να απευθυνθεί από μόνος του στον προϊστάμενό του χωρίς πιέσεις’, ‘όποιος δεν ενδιαφέρεται συνεχίζει 100% να δουλεύει κανονικά, χωρίς καμία επίπτωση’. Με άλλα λόγια, παρά τις υποχωρήσεις, αρνήθηκαν να αποσύρουν  συνολικά τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας.

Το πρωί της Δευτέρας 7/11 πραγματοποιήθηκαν τοπικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και στα τρία κτίρια (Φοίνικας, Λυκόβρυση, Πειραιώς), και το απόγευμα της Τρίτης 8/11 η Γενική Συνέλευση του Σωματείου, αποφάσισε:

  1. Απαιτούμε να αποσυρθεί όλο το σχέδιο ελαστικοποίησης της εργασίας μας. Δεν πιστεύουμε τα περί «εθελοντικών» προγραμμάτων.
  2. Κανένας συνάδελφος δεν υπογράφει αλλαγή στη σύμβαση, απόλυση, παραίτηση. Για θέματα θέσεων εργασίας, μισθών, ωραρίων, η Διοίκηση οφείλει να απευθύνεται και να ενημερώνει το Σωματείο, και δεν νομιμοποιείται να το αγνοεί, να κινείται μονομερώς και να αιφνιδιάζει τους εργαζόμενους.
  3. Σε κάθε περίπτωση όπου επιχειρηθεί τέτοια αλλαγή συμβάσεων ή απόλυση, συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με το Σωματείο, και προχωράμε άμεσα σε αποχή από την εργασία και τοπική Συνέλευση των εργαζομένων στο κτίριο.
  4. Είμαστε σε ετοιμότητα για πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αν η Διοίκηση ξανα-επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα ελαστικοποίησης της εργασίας μας.

Συνάδελφοι,

Το μήνυμα αυτών των ημερών είναι ξεκάθαρο: Με την ενότητα, τον αγώνα και την συσπείρωση στο Σωματείο μας μπορούμε να ανατρέπουμε τα σχέδια της Διοίκησης και να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, το ωράριο. Ταυτόχρονα λέμε σε όλους τους συναδέλφους ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ: Η Διοίκηση δεν έχει αποσύρει επισήμως τα σχέδια για μετατροπές των συμβάσεων και μπορεί να τα επαναφέρει ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, συνεχίζονται αμείωτες οι απολύσεις/εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, η νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (με την συμπαράσταση κι άλλων και ειδικά του ΛΑΟΣ), ενάντια σε κάθε συνταγματική διαδικασία και λαϊκή βούληση, έχει δεσμευτεί σε ΔΝΤ, ΕΕ, τραπεζίτες και κερδοσκόπους, για το νέο και χειρότερο Μνημόνιο της 26ης Οκτωβρίου, την νέα Δανειακή Συνθήκη, την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του Πολυνομοσχεδίου, τον νέο Προϋπολογισμό. Όλα αυτά θα σημάνουν νέες σκληρότερες επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο, κατάρρευση της οικονομίας, εκτίναξη της ανεργίας, διάλυση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Εκτιμούμε πως όχι μόνο δεν θα αποτρέψουν αλλά θα επιταχύνουν την απόλυτη χρεοκοπία των εργαζομένων. Μπροστά μας ανοίγεται μια περίοδος σκληρών αγώνων, οι οποίοι όμως εδώ και δύο χρόνια έχουν περάσει πια στο προσκήνιο και εξελίσσονται σε αποφασιστικό παράγοντα. Αυτό δείχνει και η συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι μια ανοιχτή ομολογία ότι κανένας από τους δύο μόνος του δεν μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον μας, το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας να γίνει παιχνίδι στα χέρια όσων μας βλέπουν μόνο σαν παραγωγικές μηχανές που παράγουν κέρδη για τις άπληστες τσέπες των λίγων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s