ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010

Με μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις αντίστοιχες σε όγκο-παλμό και μαχητικότητα αυτών στις 5 Μάη, οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί σε όλη την χώρα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης και αγώνα,  στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του ΣΕΒ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Στην Αθήνα, ο όγκος, ο παλμός και η εμφανής  οργή των χιλιάδων απεργών με την αγωνιστική  συμμετοχή τους, τρόμαξαν τις δυνάμεις της εξουσίας που κατέφυγαν και πάλι στην ωμή βία και την κρατική καταστολή. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση καταστάσεων που οι ίδιοι καλλιέργησαν και προφανή στόχο να μην συγκεντρωθεί στην Βουλή ο κύριος όγκος των χιλιάδων διαδηλωτών, έριξαν τόνους χημικά , προχώρησαν σε συλλήψεις και πρωτοφανείς εκδηλώσεις βίας και εκφοβισμού. Παρόλα  αυτά, οι χιλιάδες απεργοί δεν πανικοβλήθηκαν, ανασυντάχθηκαν και συνέχισαν μέσα σε αφόρητες συνθήκες την πορεία μέχρι το τέλος. Η προσπάθεια αξιοποίησης των γεγονότων πριν την πορεία (ξέσπασμα συγκεντρωμένων κατά του Βουλευτή της Ν.Δ.) και κατά την διάρκειά της, για ιδεολογική τρομοκρατία και την κάμψη της συμμετοχής των εργαζομένων στα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις, θα πέσει εκ νέου στο κενό όπως έγινε και με αυτά της ΜΑΡΦΙΝ… Οι εργαζόμενοι,  μπορούν  από την πείρα τους, να  ξεπερνούν τις όποιες προβοκάτσιες και την χρήση τους για αποδυνάμωση των αγώνων.

Η αγωνιστική απάντηση των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών και διαδηλωτών σε όλη την χώρα, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα.  Εκφράζει την διάθεση των εργαζόμενων, της νεολαίας και των συνταξιούχων της χώρας, να μην υποκύψουμε στον νέο εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της υποταγής στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των Τραπεζιτών και της τρόικα. Οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να μετατραπούμε σε μια ασπόνδυλη μάζα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικές συμβάσεις, έρμαια της ανεργίας, των απολύσεων, της κάθε λογής ευελιξίας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών… Σε μια εποχή τεράστιας παραγωγικής επάρκειας και τεχνολογικής προόδου, που ο συσσωρευμένος πλούτος στις τσέπες μερικών χιλιάδων οικογενειών σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, αρνούμαστε να γίνουμε τα πειραματόζωα της Ευρώπης. Αρνούμαστε να γίνουμε το αρνητικό παράδειγμα για μια γενικευμένη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών της,  προς δόξα του ανταγωνισμού και του πλουτισμού του ευρωπαϊκού κεφαλαίου,  έναντι αυτού της Αμερικής και της Ασίας. Όπως στην πρόσφατη εποχή των καπιταλιστικών ρυθμών ανάπτυξης 6% και 8% οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές δεν μοιράσθηκαν τα κέρδη μαζί μας, το ίδιο θα συμβεί και αύριο αν τους αφήσουμε να το επαναλάβουν πάνω στις στάχτες των δικαιωμάτων μας, με το αίμα το δικό μας και των παιδιών μας. Όπως ιδιοποιήθηκαν τα κέρδη την περίοδο της έντονης κερδοφορίας, το ίδιο θα συμβεί και αύριο, αν σήμερα τους επιτρέψουμε να ξεπεράσουν το πρόβλημα κοινωνικοποιώντας στις πλάτες μας τις ζημιές και τα αποτελέσματα  της δικής τους πολιτικής. Μιας πολιτικής που διαχειρίσθηκε τις δημόσιες επιχειρήσεις σαν κομματικά φέουδα και σήμερα σαν τις πάλαι ποτέ προβληματικές, φορτώνει τις ευθύνες εκ νέου στους εργαζόμενους,  θέλοντας  έτσι να κρύψει το ξεπούλημά τους έναντι πινακίου φακής στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.. Μιας πολιτικής φοροαπαλλαγών και κινήτρων στο μεγάλο καφάλαιο και διαρκών οικονομικών σκανδάλων (Ομόλογα, Βατοπέδιο, Χρηματιστήριο, Ολυμπιάδα, Siemens και άλλα), για τα οποία κανείς δεν πλήρωσε και όλα τα φορτώνουν στον λαό. Την στιγμή μάλιστα που όπως οι ίδιοι ομολογούν, κυκλοφορούν ελεύθερα πρώην υπουργοί με 140 offshore, ενώ οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες το τελευταίο διάστημα μεγάλο μέρος των οποίων φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό, ξεπέρασαν τα 25δις ευρώ!!! .

Το μήνυμα της χθεσινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και των διαδηλώσεων  ήτανε ξεκάθαρο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δεν πρόκειται να παραδοθούν. Βασανιστικά αλλά σταθερά οι εργαζόμενοι αναζητούν τον δρόμο μιας ΝΕΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που από την πείρα τους αναγνωρίζουν πως μαζί με την ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, για την μετατροπή της οργής σε δυναμικό κίνημα ρήξης και ανατροπής, για αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες.  Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται να ενισχυθούν με ανοικτές  δημοκρατικές διαδικασίες συνελεύσεων, αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων και την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, οι προσπάθειες συντονισμού πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ιδέα για άμεσο συντονισμό των μαχόμενων τμημάτων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των Τραπεζών, της Ενέργειας, των ΟΤΑ, της Εκπαίδευσης, των Μεγάλων Βιομηχανικών Μονάδων, των ΜΜΕ κ.ά, με πυρήνα το σημερινό κεκτημένο του συντονισμού σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, κερδίζει καθημερινά έδαφος στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Μπροστά στον ολοκληρωτικό πόλεμο του κεφαλαίου, είναι θέμα χρόνου οι αστικοποιημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ να ξεπερασθούν οριστικά  και τυπικά. Αν σήμερα είναι δύσκολο για την συνδικαλιστική γραφειοκρατία όπως και για τους βουλευτές που ψηφίζουν τα νομοθετικά ανοσιουργήματα να κυκλοφορήσουν στον δρόμο, αύριο θα υποχρεωθούν να παραδώσουν έτσι ή αλλιώς και  τα κλειδιά… Οι κομματικοί διαχωρισμοί που επιβλήθηκαν στο εργατικό σ.κ. σαν συνέχεια της λειτουργίας του αστικού κοινοβουλίου στα συνδικάτα, αλλά και η κομματικοκεντρική περιχαράκωση του ΠΑΜΕ, μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης και την απαίτηση των απεργών-διαδηλωτών για ενότητα και καθολικό συντονισμό,  δεν μπορεί να αντέξουν  άλλο. Η συγκρότηση ενός  γενικού πανεργατικού συντονισμού με άμεσο στόχο την ανάσχεση της επίθεσης και με πλαίσιο διεκδίκησης μια συνολική πρόταση διεξόδου από την σημερινή κατάσταση, είναι το ζητούμενο  για τις εκατοντάδες χιλιάδες απεργών και διαδηλωτών την επόμενη μέρα της μεγαλειώδους κινητοποίησης. Ένα τέτοιο  συνολικό πλαίσιο διεξόδου και απάντησης στην κυβερνητική επίθεση, που την επομένη  της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας εξαγγέλλει πρόγραμμα  γενικευμένης εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας (Δρόμους, Αεροδρόμια, ΕΥΔΑΠ, Ενέργεια,  κ.ά), μπορεί να συγκροτούν:

.Η ακύρωση του μνημονίου, η ανατροπή της κυβέρνησης, η ρήξη με την Ε.Ε και το ΔΝΤ.

.Ο έλεγχος και η διαγραφή του επαχθούς τοκογλυφικού χρέους.

.Η Εθνικοποίηση των Τραπεζών και η λειτουργία τους με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για την χρηματοδότηση κυρίως επενδυτικών προγραμμάτων σε τομείς στήριξης της απασχόλησης.

.Η φορολογία των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, η αξιοποίηση της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η δήμευση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, η άμεση δήμευση προϊόντων αδικαιολόγητου πλουτισμού όσων διαχειρίσθηκαν δημόσιες υποθέσεις.

. Η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η λειτουργία των ΔΕΚΟ με κοινωνικό έλεγχο.

.Η καθιέρωση μόνιμης και σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γενική μείωση ωραρίου στις 35 ώρες-30 ώρες σε Β-Α εργασίες, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

.Η ακύρωση του πρόσφατου εργασιακού νόμου, η περιφρούρηση των κλαδικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προστασία του εισοδήματος εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων, αυξήσεις και κατάργηση των μειώσεων, απαγόρευση των απολύσεων.

. Η Γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για Υγεία-Παιδεία, η κατάργηση των αντϊασφαλιστικών νόμων, η  μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των μηχανισμών καταστολής.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s