πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Πανελλαδικής Ταξικής Ανεξάρτητης Κίνησης στην Ενέργεια

Συνάδελφοι, -ισες

Η επιθετικότητα της Κυβέρνησης με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκτελώντας πιστά τις οδηγίες του ΣΕΒ και της ΕΕ, συνεχίζεται αμείωτη ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, επιφυλάσσοντας χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, νομοθέτησε την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, τη μείωση του κόστους των υπερωριών, το ωράριο λάστιχο με τη συνολική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες, την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων κ.α.

Με τους τελευταίους νόμους για την απελευθέρωση της ενέργειας που ψήφισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  έγινε ένα ακόμα πιο αποφασιστικό βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλ.ενέργειας .Παραδίδουν την δημόσια περιουσία στους ιδιώτες , στο όνομα του κέρδους και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Το τελευταίο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ, ήρθε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης Δ. Μανιατάκη, όπου μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ζήτησε τσουχτερές αυξήσεις, έως και διπλασιασμό των τιμολογίων, επικαλούμενος τις υψηλές τιμές των καυσίμων αλλά και τα υψηλότερα ευρωπαϊκά τιμολόγια, προκειμένου να δικαιολογήσει το αίτημα των αυξήσεων και να φέρει ικανοποιητικά κέρδη για τους μεγαλομετόχους. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κερδών της ΔΕΗ, χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για τις επιλογές της διοίκησης κατά τη τελευταία διετία που οδήγησαν την επιχείρηση σε κρίση, καθώς και στο θέμα της αύξησης των παγίων στο τιμολόγιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να μετακυλήσει στους εργαζόμενους το κόστος από την κακοδιαχείριση των οικονομικών της. Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι που βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Ωστόσο επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να επαναδιατυπώσει το αίτημά της, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να επιβάλει ρήτρα καυσίμου στα τιμολόγιά της. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη φορά που ο δ/ντας σύμβουλος ζητούσε αυξήσεις, ήταν όταν η κακοκαιρία του Γενάρη, αποκάλυπτε με τραγικό τρόπο για τους κατοίκους της χώρας, τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση, την εργολαβοποίηση και τις ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε εντατικοποίηση και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται τα σχέδια για να γίνει η ΔΕΗ πιο «ανταγωνιστική», δηλαδή να βγάλει μεγαλύτερα ακόμα κέρδη σε βάρος των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού, με εξαγγελίες για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και την ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Οι όροι «απελευθέρωση» και «ανταγωνισμός» είναι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξωραΐσουν την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες και ταυτόχρονα επιχειρείται να καλυφθεί η επίθεση που γίνεται τόσο στα εργατικά δικαιώματα όσο και στις τσέπες των καταναλωτών.

Όπως αποδεικνύεται τόσο από την ελληνική αλλά και την παγκόσμια εμπειρία, δεκάδες επιχειρήσεις μετακόμισαν στις βαλκανικές χώρες αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, όχι γιατί δεν είχαν κέρδη, αλλά γιατί εκεί τους δίνονταν η ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν κέρδισαν τίποτα από την υψηλή κερδοφορία της, αντίθετα μειώθηκε ο αριθμός τους, εντατικοποιήθηκε η δουλειά τους.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ , αντί να διδαχθεί από τις αρνητικές εξελίξεις στις οποίες και αυτή συναίνεσε, συνεχίζει το ίδιο βιολί της «ισχυροποίησης της Επιχείρησης στην απελευθερωμένη αγορά», τους « ίσους όρους ανταγωνισμού», , της «Ανάπτυξης-Ισχυροποίησης της επιχείρησης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον». Μέχρι και στη συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Πιλαλίδης διαμαρτυρήθηκε γιατί το θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται «ενισχύει τους ανταγωνιστές και όχι τον ανταγωνισμό».

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις, χωρίς παζάρια για το μισθολόγιο και συμφωνίες για νέο Κανονισμό Προσωπικού που θα καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν αξιοποίησαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά στην πολιτική του «κοινωνικού διαλόγου», έκαναν ότι μπορούσαν για να υποβαθμίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα όρια ενός φθηνού εντυπωσιασμού, χωρίς σχεδιασμό και εμπιστοσύνη στους αγώνες, με μόνο όραμα «να πάρουμε κάτι από την πίτα». Οι εργαζόμενοι δεν ανεχόμαστε οι διεκδικήσεις μας να ασφυκτιούν στα πλαίσια που θέτουν ο ΣΕΒ και η Κυβέρνηση.

Είναι πλέον ζωτική ανάγκη,  να ξεφύγουμε από τη λογική των «εκπροσώπων» που διαπραγματεύονται ερήμην μας, να προχωρήσουμε σε άμεσες γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων, των τόπων δουλειάς  σε κάθε εργοτάξιο, σταθμό παραγωγής, ορυχείο, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν οι ίδιοι, προτάσσοντας τις πραγματικές τους ανάγκες και δικαιώματα.

 

Συνάδελφοι, -ισες,

Ξεπερνώντας την απάθεια και τον ατομισμό, με διαχωρισμό από τις λογικές του κυβερνητικο-εργοδοτικού και κομματικοκεντρικού συνδικαλισμού, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα ανεξάρτητη ταξική ενότητα.

Χωρίς να ξεπεράσουμε τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής, στην οποία οδηγούν με τις πράξεις τους οι κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και την κομματική περιχαράκωση και τον άσφαιρο διαχωρισμό στον οποίο οδηγούν οι επιλογές του ΠΑΜΕ, δεν δημιουργούνται όροι ενός εργατικού κινήματος που θα εμπνέει τους εργαζόμενους.

Η ανάγκη αυτή αποτελεί το άμεσο και συγκεκριμένο καθήκον-ευθύνη του κάθε πρωτοπόρου εργαζόμενου σε κάθε χώρο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ανεξάρτητης Ταξικής Κίνησης στην Ενέργεια. Μιας κίνησης συνδικαλιστικής και πολιτικής ενοποίησης των ίδιων των πρωτοπόρων εργαζόμενων που θέλουν να συμβάλλουν στην υπέρβαση του διαχωρισμού και κατακερματισμού των εργαζομένων και στην υποταγή της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος στα πλαίσια της αστικής πολιτικής, να συμβάλλουν στην επαναθεμελίωση μιας αυτοτελούς εργατικής αντίληψης μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Για ένα κίνημα της ίδιας της τάξης και όχι για μια ακόμα παράταξη του οποιοδήποτε κόμματος.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s