ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ E.A.Σ.Ε.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βουλή, αποτέλεσαν το προανάκρουσμα μιας μεγάλης επιδρομής  που σχεδιάζεται στα ασφαλιστικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματά μας. Τα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Σ΄αυτά τα πλαίσια της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, η κυβέρνησης μέσω του καλοπληρωμένου Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ  επιχειρεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την παράδοση της ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός  που θα συζητηθεί με τους μεγαλομετόχους ,προβλέπει :

  • Το σπάσιμο της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές ανώνυμες εταιρείες ανά δραστηριότητα, από την παραγωγή έως τη διανομή ηλεκτρισμού , κάτω από τη μητρική ΔΕΗ ΑΕ.
  • Την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού σε 4 στάδια, προκειμένου να διευκολυνθεί η Μετοχοποίηση και στην πορεία το ξεπούλημά της,  με τους 25.878 εργαζόμενους να κατανέμονται κατά δραστηριότητα σε κάθε νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί.
  • Τον περιορισμό της ΔΕΗ σε αντικαταστάσεις παλαιών της Μονάδων, ενώ αφήνετε η κατασκευή των νέων Μονάδων στους ιδιώτες, με ταυτόχρονη πρόκριση της χρήσης στις νέες μονάδες ως καυσίμου του εισαγόμενου λιθάνθρακα
  • Την απαξίωση του λιγνίτη, ως εθνικού καύσιμου  και τη συμμετοχή του στην παραγόμενη ενέργεια από 62% που είναι σήμερα, σε 7 έως 23%, σύμφωνα με τα σενάρια έως το 2020, παραδίδοντας έτσι τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας στα εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο και λιθάνθρακα) και κατά συνέπεια εξαρτώμενο από ευρύτερες γεωπολιτικές συμμαχίες,  η δε συμμετοχή της ΔΕΗ στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να είναι 28 έως 42% το 2020, από το 90% που είναι σήμερα.
  • Την απόσυρση 1813 MW λιγνιτικών μονάδων, εκ των οποίων 1500 στην Πτολεμαίδα, αντιμετωπίζοντας την περιοχή που υπήρξε επί δεκαετίες ο αποκλειστικός τροφοδότης της χώρας, σαν «στυμμένη λεμονόκουπα».
  • Στην αύξηση της τιμής της κιλοβατόρας κατά 22% κατά μέσο όρο για τα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα με την προώθηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού , επιταχύνουν το χτύπημα των ΣΣΕ και των εργασιακών σχέσεων, σχεδιάζοντας την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων στα πλαίσια του «εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων» σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού και της αγοράς :

·      Συστήνουν Επιτροπές με στόχο την αναθεώρηση του ΚΚΠ/ΔΕΗ, τον υποτιθέμενο «εξορθολογισμό» των επιδομάτων, τον επανακαθορισμό των κατηγοριών, την κατάργηση ειδικοτήτων που θα ανατεθούν στους εργολάβους, την πιθανή ρύθμιση συστήματος αμοιβής των Διευθυντικών στελεχών έξω από τις ΣΣΕ.

·         Το 90% του προσωπικού (23.203 άτομα), αδειάζετε στις θυγατρικές εταιρείες και είναι άγνωστο σε ποιο εργασιακό (μόνιμο ή όχι) και μισθολογικό καθεστώς (μισθοί δύο ταχυτήτων) θα κληθούν να συνεχίσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι.

·         Στο όνομα της βελτίωσης της «αποδοτικότητας» και της αύξησης της «λειτουργικής απόδοσης»,επιχειρούν να μειώσουν το κόστος των δαπανών κατά 44 έως 71%, που στη πραγματικότητα θα προέλθει κυρίως από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, την κατάργηση πόστων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, την κατάργηση της σταθερής εργασίας.

 

Το σχέδιο που βαρύγδουπα ονομάζουν ενεργειακό σχεδιασμό μέχρι το 2020, στην πραγματικότητα είναι στρατηγικό σχέδιο παράδοσης της ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ήδη, διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί, που δραστηριοποιούνται και αλωνίζουν στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης (Enel, Endesa κ.α.), επιδιώκουν μέσω συνεργασιών με τα εγχώρια μονοπωλιακά συμφέροντα να πάρουν το πάνω χέρι στις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ταυτίζονται τα συμφέροντά τους με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Είναι πλέον φανερό, ότι οι λογικές της συναίνεσης  και οι αυταπάτες των αναπτυξιακών προτάσεων και του ανταγωνισμού με «ίσους όρους», στην πράξη διευκολύνουν το πέρασμα  αντεργατικών πολιτικών. Δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα  φθηνό ρεύμα για το λαό . Δεν μπορεί η ΓΕΝΟΠ να καλεί σε εποικοδομητικό διάλογο για να «δοθούν λύσεις στο ενεργειακό ζήτημα της χώρας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ΔΕΗ και την ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

 

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ οφείλει να οργανώσει με κάθε τρόπο την αντίσταση των εργαζομένων και να προετοιμάσει την απεργία στις 5 Νοέμβρη με συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές  σε κάθε χώρο δουλειάς, για νικηφόρους αγώνες.

Τώρα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από ένα κίνημα βάσης που θα εκφράσει με ενιαίο τρόπο τις νέες ανάγκες και δυνατότητες που δημιουργούνται.

Ξεπερνώντας τις λογικές της συναίνεσης και της υποταγής και υπερβαίνοντας τον συνδικαλιστικό κατακερματισμό και τους κομματικούς διαχωρισμούς, καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, με τον ενωμένο ταξικό αγώνα μας να απαιτήσουμε:

·   ΔΕΗ ενιαία, δημόσια, κοινωνικοποιημένη, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση.

·    Μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις με πλήρη δικαιώματα γι όλους

 

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/11/2007

 

                                                                                                                                     

                                                                                                                                  

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη συγκρότηση

Εργατικής Ταξικής Συσπείρωσης στην Ενέργεια                                                          Οκτώβριος 2007 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s