1η Μ Α Η, ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Αθήνα, 26/04/2007

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και όλουςτους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την διαρκή λιτότητα, την ακρίβεια, την ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την αβεβαιότητα γύρω από το ασφαλιστικό. Εκατόν είκοσι ένα χρόνια μετά από το Σικάγο, που με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι επέβαλλαν την μείωση των ωρών εργασίας και κατέκτησαν το 8ωρο, το κεφάλαιο με την πολιτική του επιχειρεί να μας οδηγήσει σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Και αυτό παρά και ενάντια στην μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλες τις σφαίρες της υλικής παραγωγής, σαν αποτέλεσμα των νέων μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της παγκόσμιας εργατικής τάξης, στο έδαφος των επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού στην εποχή μας.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

H σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, συρρικνώνει πάρα πέρα τα εργατικά δικαιώματα. Συνεχίζεται αμείωτα η πολιτική λιτότητας στους μισθούς και στις συντάξεις, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και τα ωράριά μας, μειώνονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, συνεχίζονται οι χαριστικές πράξεις προς το κεφάλαιο μέσα από την φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα, με την ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ και ΔΟΜΗΜΕΝΗ ληστεία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών μας Ταμείων από το Χρηματιστικό κεφάλαιο αποδεικνύεται πως: Η χθεσινή απάτη του Χρηματιστηρίου με την μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος του αιώνα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και η σημερινή με την ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων μας, αποτελούν οργανικές λειτουργίες του ίδιου του συστήματος και δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από τις «υψηλές προμήθειες», τις μίζες δηλαδή των τρωκτικών της διαχείρισής τους. Και στις δύο περιπτώσεις το κέντρο σχεδιασμού της πολιτικής ήτανε το Υπουργείο Οικονομίας και όπως τότε τα Ταμεία αγόραζαν Μετοχές, σήμερα αγόραζαν δομημένα ομόλογα με ΟΜΟΦΩΝΙΑ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ!!! Απέναντι στην πολιτική αυτή απουσιάζει μια αξιόπιστη εργατική λαϊκή αντιπολίτευση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας τεράστιες ευθύνες για τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα δικαιώματά μας και συμφωνώντας ουσιαστικά με την κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, είναι ακρωτηριασμένο στην άσκηση αντιπολίτευσης. Τα πυρά που εξαπολύει τελευταία λόγω και των προεκλογικών αναγκών είναι άσφαιρα.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Οι γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, έχοντας αποκοπεί πλήρως από την εργατική τάξη και τις ανάγκες των εργαζομένων, έχουν προ πολλού αστικοποιηθεί. Νομιμοποιούν και διευκολύνουν την σημερινή αντεργατική επίθεση, υπογράφοντας διετείς εξευτελιστικές Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή βάζοντας πλάτη σε μέτρα κατά των εργαζομένων.(ΟΤΕ- Βουρλούμης). Με την πλήρη ηγεμονία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ και την συνευθύνη της Αυτόνομης Παρέμβασης, υποτάσσουν τα όργανα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στις λογικές της «κοινωνικής διαβούλευσης» και του διαλόγου «των κοινωνικών εταίρων» στα πλαίσια που χαράσσουν οι αποφάσεις Κυβέρνησης/ΣΕΒ και Ε.Ε. Ταυτόχρονα δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ακολουθώντας το ΠΑΜΕ και την λογική του, αυτή της παραταξιακής και κομματικής καταγραφής αφού κατά την εκτίμησή του δεν μπορεί να υπάρξουν σήμερα νικηφόροι αγώνες, οδηγούνται από άλλο δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα με αυτό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Η κατάσταση ακρωτηριασμού των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας δεν μπορεί να αποτελεί για μας μονόδρομο! Παρά και ενάντια στους καταθλιπτικούς συσχετισμούς και την πολιτική του αντιδραστικού συνασπισμού Κυβέρνησης/ΣΕΒ/Ε.Ε., εμείς λέμε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί! Απαιτείται με τους αγώνες και την δράση μας να διεκδικήσουμε άμεσα την βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας μας. Προϋπόθεση για αυτό είναι ένα ανεξάρτητο ταξικό εργατικό κίνημα, που θα υπερβεί τους πολυποίκιλους διαχωρισμούςκαι την κομματική ποδηγέτηση που έχουν επιβληθεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Θα διαμορφώνει όρους μιας νέας ταξικής ενότητας των εργαζομένων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νικηφόρους αγώνες στην εποχή μας. Ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που με τους αγώνες του θα ακυρώνει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό αυταρχισμό, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ήττα του και θα αρχίσει να διεκδικεί την ριζική αναδιανομή του τεράστιου πλούτου που έχει συσσωρεύσει η ανθρωπότητα.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Πρέπει ΤΩΡΑ και μέσα από τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε¨:

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

● Καταγγελία της δίχρονης σύμβασης της ΓΣΕΕ, αύξηση των μισθών και ημερομισθίων στα 1.400 ευρώ, ώστε κάθε εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς από μία και μόνο δουλειά.

● Μείωση των ωρών εργασίας, κατάργηση των σημερινών απάνθρωπων ωραρίων.

● Αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και παιδείας, ώστε να πάψουν οι μισθοί να φυλλορροούν για έξοδα γιατρών και φροντιστηρίων.

● Επιστροφή όλων των κλεμμένων στα Ταμεία, αύξηση τώρα των συντάξεων, καμιά συζήτηση για νέα αντϊασφαλιστικά μέτρα, κατάργηση των προηγούμενων αντϊασφαλιστικών νόμων.

email: protatek@yahoo.gr

pas@syte.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s