πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και το μακρύ τους χέρι, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ερίζουν για διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Μέσα σε σκοτεινές και αδιαφανείς συνθήκες, η ΔΕΗ άνοιξε ένα επικίνδυνο δρόμο για τη χώρα και τους εργαζόμενους, συμπράττοντας με την ContourGlobal, με στόχο «την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην ενεργειακή αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης». Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ΔΕΗ γίνεται ένα ασφαλές όχημα για επενδύσεις κεφαλαίων σε ευαίσθητα πολιτικά περιοχές, αλλά ενδιαφέρουσες γεωστρατηγικά για τους Αμερικάνους.

Ποια είναι όμως η ContourGlobal ? Θυγατρική του ομίλου επενδύσεων ReservoirCapitalGroup, με ισχυρά πλοκάμια στην Αμερική σε υπηρεσίες, ενέργεια, ασφάλεια, κατασκευές και τρόφιμα. Οι άνθρωποί της προέρχονται στην πλειονότητά τους από το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον της οικογένειας Μπους και κεντρικό πρόσωπο της ομάδας αυτής υπήρξε προσωπάρχης του πατέρα Μπους.

Η συνεργασία αυτή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στη οδό Χαλκοκονδύλη, αλλά πολύ πιο μακριά, στο Κοσσυφοπέδιο. Η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει εδώ και αρκετούς μήνες το εγχείρημα εξαγοράς των μεγαλύτερων λιγνιτικών ορυχείων στα Βαλκάνια που βρίσκονται στο Κόσοβο. Η κατάσταση όμως στο Κόσοβο και η επικείμενη αλλά αμφισβητούμενη ανεξαρτοποίησή του στα τέλη του χρόνου, έχει καταστήσει τη διαμεσολάβηση των  αμερικανικού παράγοντα καθοριστική

Η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για λόγους εντυπωσιασμού, αποκρύπτει ότι στην ουσία συμφωνούν στην πορεία ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε άλλες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα όταν οι εξαγορές μέσω ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με βίαιες αναδιαρθρώσεις (στρατηγικές ανασυγκροτήσεις όπως αποκαλούνται στο site της Contour), των υπό εξαγορά εταιρειών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.

Tην ίδια στιγμή, κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έβαζαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη συμφωνία.

Ο μεν Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος με την ψήφο του, επικρότησε τη στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ να αναζητήσει εταίρο για τις μπίζνες στα Βαλκάνια, χωρίς καν να μπει στο κόπο να πάρει κάποιες πληροφορίες. Από την άλλη, «ο εκπρόσωπος των εργαζομένων» Α. Πέτρου, με περισσό θράσος,  απέδειξε πόσο πιστός είναι στην ιδέα της «ανταγωνιστικότητας», δηλώνοντας πως η «αναζήτηση εταίρου για έργα στο εξωτερικό αποτελεί συνήθη επιχειρηματικής πρακτική» στην οποία «δεν υπήρχε λόγος να μην συμφωνήσει» και σαν καλός γραφειοκράτης αποδέχεται ότι «ο διεξοδικός έλεγχος είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιακών στελεχών της Επιχείρησης» !!!

Ταυτόχρονα, παραδίδεται η ηλεκτρική ενέργεια στους ιδιώτες με τα πριμ στους παραγωγούς και εμπόρους ηλεκτρικού ρεύματος που δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το δώρο προς τους ιδιώτες κάτω από τις ασφυκτικές και πολύμηνες πιέσεις που ασκούσαν ισοδυναμεί με ετήσια ζημιά για τη ΔΕΗ 32 εκ. ευρώ. Το τίμημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα το πληρώσουν αργά ή γρήγορα τα ελληνικά νοικοκυριά με υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος που φέτος ξεπερνούν τον πληθωρισμό και φτάνουν μέχρι και 6,73%

 

Συνάδελφοι, -ισες,

Είναι φανερό, ότι απέναντι στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου, πέρα από τη δυσωδία των σκανδάλων και της διαπλοκής, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι ανάγκη να απαιτήσουμε :

  • ΔΕΗ ενιαία, δημόσια, κοινωνικοποιημένη, κάτω από εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση. Απόκρουση της ιδιωτικοποίησης-μετοχοποίησης-περιορισμό των εργολαβιών.
  • Να οικοδομήσουμε μια νέα ανεξάρτητη ταξική ενότητα, με διαχωρισμό από τις λογικές του κυβερνητικο-εργοδοτικού και κομματικοκεντρικού συνδικαλισμού.
  • Να συμβάλλουμε στην επαναθεμελίωση μιας αυτοτελούς εργατικής αντίληψης μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

 

                                                                                                                                                                                                                Οκτώβριος 2006 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s